marți, 8 mai 2007

Ultimul Editorial al lui Octavian Paler

Cotidianul a publicat ultimul editorial al lui Octavian Paler inainte ca acesta sa moara ieri:

"Un pericol ignorat

Exprim aici nu o certitudine, ci o teama. Ne asteapta surprize urite?

Julien Green se referea la Germania nazista cind a remarcat in „Jurnalul“ sau: „Nimic nu-i mai plicticos decit o dictatura. Toata lumea in uniforma si in cadenta!“ Dar nici dictatura comunista n-a fost mai „distractiva“. Aceleasi ipocrizii, aceleasi lasitati, aceleasi potemkiniade si, mai ales, aceeasi frica, baza psihilogica a oricarei dictaturi. Cei mai in virsta pot confirma, insa, ca a existat si ceva care se impotrivea „plictiselii“: convingerea ca, sub ea, exista o presimtire a unei solidaritati negative, datorita careia nu eram, de fapt, singuri nici cind eram singuri.

„Democratia“ dubioasa de azi (cu autoritatea tuturor institutiilor compromisa!) nu e deloc plicticoasa. Produce scandaluri zilnic si, uneori, chiar de mai multe ori pe zi, cu ajutorul televiziunilor, interesate doar de rating. In schimb, despre ce solidaritate mai putem vorbi? Despre ce ideal comun? Despre ce asteptare a tuturor? Am vazut batrini ofiliti de mizerie, inghesuindu-se sa-l „atinga“ pe Basescu. Ce-i facea sa fie atit de sensibili la demagogie? Sa fie la noi lehamitea atit de aproape de nevoia de mesianism? Am vazut tineri pentru care a fi cineva „cool“ tine loc de ideal national. Si cum sa-mi explic usurinta cu care flecarim pe teme grave? Oare nu ne putem ridica nici in momentele de cumpana deasupra defectului de a nu lua aproape nimic in serios? Chiar nu ne dam seama ce poate iesi din „razboiul civil psihologic“care sfisie azi Romania?

Pe unii precum Boc sau pe unul precum Stolojan ii inteleg. Fara Basescu, ar fi, politiceste, niste nimeni. Ii inteleg si pe cei care joaca acum cartea anti-Basescu. Se tem pentru carierele lor. Dar noi care sustinem ca am vrea sa traim intr-o Romanie normala, ce scuza avem?

Nu sint nici eu deloc incintat de cum arata actualul Parlament care include, pe linga oameni onorabili, nu putine nulitati si persoane banuite de coruptie sau disponibile. E aiuritor, totusi, sa-l auzi pe pedistul Radu Berceanu facind insistent la televizor, pentru a-i trage o limba lui Basescu, teoria ca „nu orice majoritate are dreptate“. Sigur, si eu stiu ca Hitler a ajuns la putere prin vointa suverana a poporului german. In plus, cred ca pasul facut de Parlament prin suspendarea lui Basescu a fost pripit. Dar daca „majoritatea nu are intotdeauna dreptate“, ce autoritate mai au legile votate in Parlament? Si, de vreme ce sint invitat de un personaj (care ar fi vrut sa ajunga presedintele Senatului!) sa nu tin cont de „autoritatea majoritatii“, nu sint inivitat, implicit, sa ma indrept spre anarhie? In fond, ce ar vrea garda pretoriana a lui Basescu batind moneda pe ceea ce ea numeste „despotismul“ Parlamentului? Ar vrea sa ne intoarcem in 1938, cind Carol al II-lea a abolit regimul parlamentar?

Iata, deci, care e teama mea. Retorica de care face uz acum Basescu: acuzarea intregii clase politice, „mesianizarea“ sa, cu un tot mai pronuntat iz fascistoid, aminteste de cea care a dus la ascensiunea extremei drepte in Romania interbelica. Las la o parte ridicolul pretentiei lui Basescu, ca el ar fi altfel decit ceilalti politicieni, ca el ar fi, vezi Doamne, un misionar al anticoruptiei si ca el n-ar proveni, in linie directa (cum provine!) din „sistemul ticalosit“. Ma marginesc sa spun doar atit: ca inflamarea demagogiei populiste intr-o atmosfera plina de materii inflamabile e un joc, iresponsabil, cu focul. Ea poate activa, din cauza mizeriei, derutelor, frustrarilor si exasperarilor, riscuri grave. Incit, daca va mai invirti flasneta populismului, Traian Basescu ameninta sa devina un pericol mult mai mare decit a fost pina acum."


Eu sunt de acord cu cele de mai sus si jos palaria ca in toata aceasta isterie demagogica din toata mass-media cineva a scris asa ceva.

7 comentarii:

Anonim spunea...

In primul rand "Dumnezeu sa il odihneasca." O sa simt lipsa editorialelor lui.
Referitor la subiectul editorialului de zi (dar si al ultimelor si al urmatoarelor saptamani)nu pot sa nu spun ca nu sunt de acord cu exagerarea relelor pe care le poate reprezenta Basescu.
Cei 322 de parlamentari acuza ca Basescu vrea sa desfiinteze Parlamentul. Dar de ce au ei impresia ca niste demiterea lor si alegeri anticipate, cu m,odificarea legii electorale astfel incat sa fie in vigoare votul uninominal inseamna neaparat dictatura si desfiintarea parlamentului? Adica se cred cumva mesia poportului roman...fara ei nu exista democratie? Atunci pentru ce arata cu degetul spre Basescu acuzandu-l de exact aceeasi vina?
Daca parlamentul ar fi urgentat introducerea votului uninominal si ar fi declansat alegeri anticipate in cazul in care rezultatul referendumului ar fi contrar pozitiei exprimate de parlament, atunci, ar fi fost semnul ca intradevar parlamentul este unul care respecta opinia poporului si nu se agata cu disperare de scaune, facilitati si privilegii.
Pana cand parlamentul ma va convinge nu am decat a il sustine pe Basescu.

Dan Nita spunea...

Intr-adevar - aveti dreptate ca, momentan, dat fiind totusi locul pe care il avem in UE, este destul de greu sa se ajunga la impunerea unei dictaturi - desi pe zi ce trece sunt mai convins ca poporul ar accepta-o usor.

Sa ma explic de ce am pus editorialul.

Sunt foarte suparat pe modul demagogic in care prezinta situatia ambele tabere - foarte.

Printre "suparari" este si aceasta identificare care se incearca sa se faca a uneia dintre tabere cu "oameni platiti de oligarhi" - ori Paler din cate am inteles a avut o operatie nasoala deja acum 2 saptamani si nu poate fi acuzat in nici un caz ca ar fi pe statele de plata al cuiva stiind ca se apropie de sfarsitul vietii. Si totusi a scris aceste opinii.

Sincer in momentul acesta nu stiu ce sa votez la referendum dar sunt unele pozitii luate in campanie care mi se par fundamental gresite - printre care mai ales
diabolizarea oponentilor - Oameni buni fiecare are dreptul la opinie si sunt convins ca marea majoritate, indiferent cum vad lucrurile, doresc ceea ce li se pare mai bine pentru ei si tara.

Anonim spunea...

Mai aproape si mai real mi se pare pericolul unei dictaturi parlamentare alimentate de interese economice diferite de interesele Romaniei si poporului roman.
Cand interesele romanilor si nivelul de trai , sau doleantele cetatenilor sunt tratate de catre legislativ cu indiferenta sau cu ondolenta, iar atacul la propriile interese si privilegii este indepartat cu atata vehementa si atat de mare consum de energii..este evident cine reprezinta pericol pentru sanatatea societatii.

Dan Nita spunea...

Sincer nu prea vad cum s-ar putea practic sa existe o dictatura a Parlamentului - una la mana sunt cateva sute de persoane asa ca chiar daca la un moment dat sunt de acord cu ceva asta nu va tine mult + intr-un an de zile sunt alegeri parlamentare asa ca sunt schimbati + chiar nu este o contradictie in termeni intre parlament si dictatura ?

Anonim spunea...

un an de zile le este de ajuns sa faca ce vor si sa se aleaga praful. acum ce fac? au inceput imparteala? PSD ia TVR si PNL SIE?
adik .. e clar ca nu au nici un interes in suspendarea lui Base... in afara de imparteala feliilor. si dupa ce PSD va fi cu haturile in mana, iar PNL va fi un neinsemnat partid... ce vom face atunci? sa nu uit sa mentionez ca PRM si UDMR vor face in continuare figuratie in jurul PSD...asa cum au facut continuu 17 ani. vezi.. astea sunt lucrurile care ma ingrijoreaza dincolo de afirmatiile pe care le fac unul la adresa celuilalt. asha ca nu ma deranjeaza ce latra unul la altul pentru ca stiu ca sunt la fel din punctul asta de vedere
contradictie intre termenii parlament si dictatura ...? probabil, insa atat timp cat nu am cu cine sa ii schimb si atat timp cat ei fac ce vor iar eu (eu cetateanul)nu pot sa le fac nimic... consider ca e dictatura. consider ca e dictatura atat timp cat fac legi pe care le calca in picioare fara a pati nimic si doar cetateanul de rand trebuie sa le respecte. nu e asta o dictatura? sau atunci cand fac legi doar in folosul lor personal cu evident dezinteres si dispret fata de cetateni stiind ca peste patru ani tot nu au ce sa pateasca pentru ca sunt inradacinati in sistem? si pentru ca isi cumpara un loc fruntas pe lista partidului astfel incat sa nu piarda scaunul? nu este asta dictatura? luminati-ma si pe mine pentru ca nu vad nici o sansa de iesire din aceatsa situatie ...

Dan Nita spunea...

Pai foarte simplu - la alegerile urmatoare alegeti pe altcineva + va asigur ca peste un an confirguratia parlamentului va fi cu totul alta decat cea actuala.

Da, este grav ca se fac legi proaste - legi pentru interesele catorva etc. Dar nici democratia nu este perfecta dar avem in ea o sansa sa ne facem auzit punctul; de vedere si sa facem ceva - spre deosebire de dictatura.

Nu scuz in nici un caz pe ai nostri - dar legi proaste si pornite de la interese puteti vedea in orice democratia a lumii.

Problema este ca cetatenii inghit si uita imediat totul si se duc si voteaza teleghidati. Pai sa va dau un exemplu - vi se pare normal ca dupa ce ai avut ministerul de justitie si cel al administratiei timp de 2 ani si jumatate si nu ai facut nimic sa apari in noua campanie cu mesaje anti-coruptie ?? Mie mi se pare o demagogie imensa. Totul la noi se uita ceva de groaza si aici sta o mare parte din problema.

Anonim spunea...

SIGUR, E DIFICIL SA GANDESTI CA ADEVARATI INTELECTUALI, PERSOANE CU CREDIBILITATE MARE, ADEVARATE STANDARDE MORALE .... GEN PALER ŞI C.T.P., S-AR COMPROMITE ACCEPTAND BANI SAU ALTE AVANTAJE, PENTRU A-L DENIGRA PE BASESCU. SI TOTUSI...
AM MAI AVUT, NOI ROMANII, ASEMENEA REPERE MORALE (DAN AMEDEO LAZARESCU, PALEOLOGU, BALACEANU STOLNICI) CARE IN CELE DIN URMA AU FOST DOVEDITE DREPT ALTCEVA.
DECI : E PROBLEMA FIECARUIA SA ISI FORMEZE O OPINIE SI SA O EXPRIME LIBER, ATAT TIMP CAT NU SE ERIJEAZA IN DETINATORUL ADEVARULUI ABSOLUT.
SUNT, LA ACEST MOMENT, O BASESCIANA CONVINSA SI CEEA CE LE REPROSEZ DOMNILOR MENTIONATI ESTE CEL PUTIN LIPSA DE OBIECTIVITATE, DACA NU CHIAR REAUA-CREDINTA DE CARE DAU DOVADA (DEOARECE STIU FOARTE BINE CA PARERILE LOR AU SCOPUL DE A MANIPULA OAMENII).
REVENIND STRICT LA PALER, AS FI VRUT SA MAI AIBA TIMP SA REDEVINA CEEA CE A FOST INAINTE DE A INCEPE SA VORBEASCA PROST (LA PROPRIU SI LA FIGURAT).
DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA!