miercuri, 23 mai 2007

Ingrijorare fara limita la Bruxelles pentru situatia din Romania

Ploaia batea usor cu degetele in geam in vreme ce comisarii se asezau in jurul mesei. Frattini nu putu sa isi retina un cascat, obisnuit cu soarele sudului vremea bruxelleza ii crea o stare de somnolenta, mai ales ca si ora era destul de matinala iar lumina din sala de sedinte i se parea mai chioara ca niciodata. Se lasa sa cada pe scaun si incepu sa isi aseze meticulos dosarele. Arunca o privire cu coada ochilor spre Barroso in timp ce mainile ii alunecau printre hartii. Era clar ca portughezul era obosit, cearcanele i se ghiceau sub ochii rosii de nesomn, de altfel o trasatura pe care o avea fiecare la acea masa. Parasi imaginea dezolanta a sefului Comisiei si se uita spre Orban, reprezentantul Bucurestiului...

Privirile pe care le simtea atintite asupra lui il facu pe roman sa se afunde in fotoliu de parca si-ar fi cautat o ascunzatoare intre bratele lui. Nici macar nu indraznea sa priveasca spre vreunul dintre colegii sai. Isi fixa un punct pe masa si ramase cu ochii pironiti acolo sprijinindu-si palmele care incepuse sa ii tremure pe tablia mesei. Era un vechi truc pentru a-si ascunde zbuciumul interior. Spera sa ii foloseasca insa tacerea care il inconjura era fara doar si poate de rau augur.
Kallas zambi pe sub mustata, atmosfera aceasta incordata din colegiul Comisiei avea un efect ciudat asupra lui, in loc sa il aduca in starea de apatie si ingrijorare ce se ghicea la toti colegii sai il atata.

Barroso il blestema in gand in cateva limbi straine pe Kallas vazandu-l asa degajat. Roti cu o precizie matematica formulele injurioase cunoscute in portugheza, spaniola, engleza, franceza si ii scapa si cateva in romana invatate de la bunul sau prieten Orban inainte de marea criza. Sunetul dulce si melodios al acestora din urma il facu sa le mai reia intr-o rafala jucandu-se cu ele precum cu sunetele unei melodii care o fredonezi incontinuu fara sa vrei, "Piz... ma... / ma.. f... in ea de... / pu... ma..." etc. Chiar, ce apropiata este sonoritatea romanei cu a portughezei, ciudat pentru doua natii aflate exact in capetele opuse ale Uniunii, si viata asta... si continua rumegand "Piz... ma... / ma.. f... in ea de... / pu... ma..." etc.

Unul dintre asistenti deschise televizorul imens ce trona pe unul din pereti. Cu un gest automat toti comisarii isi infipsera in ureche castile prin care l-i se asigura traducerea. Orban facu si el acelasi gest desi era cu totul inutil deoarece vocea care iesea prin boxele televizorului vorbea cea mai neaosa si gramaticala romana posibila. In incordarea din jurul mesei nimeni nu baga de seama acest lucru, toti parea transplantati, transfigurati.

"Ieri in PSD a avut loc o sedinta in care s-a decis ca partidul sa demareze discutii pentru crearea unei noi majoritati, negocierile se poarta cu toate celelalte partide...." citea crainica cu o voce egala ce contrasta cu emotia ghicita pe fetele comisarilor.

Minutele incepura sa treaca unul dupa altul. Concentrati la cele spuse de diferitii comentatori si crainici TV romani, comisarii nu observau scurgerea timpului. Mai ales ca ploaia de afara pastra acelasi zgomot sacadat, neschimbat, monoton.

Barroso schimba cu regularitate programele, Antena 3, Realitatea TV, TVR, in functie de lista pregatita de dinainte de cabinetul sau. In momentele cand apasa butoanele telecomenzii continua litania "Piz... ma... / ma.. f... in ea de... / pu... ma..." etc. in gand, combinand aceste sonoritati profunde cu cele ale ploii si ale vocilor ce se perindau la televizor.

Comisarul roman aproape ca nu mai rasufla, stia ce va urma, iar toata ziua analize si intrebari cu privire la situatia din Romania. Iar va trebui sa explice ce se intampla, de ce au loc aceste lucruri nemaivazute in alta parte, precum referendumuri, suspendari, lupta pentru putere. Isi inabusi un oftat. Nu era facut pentru asta. Si mai trebuia sa suporte si privirile colegilor care ii reprosau blocarea celorlalte subiecte care in mod normal s-ar fi aflat pe agenda de lucru a Comisiei. Dosare precum reforma instituionala, politica agricola comuna, bugetul Uniunii, concurenta etc. nu mai isi aveau locul de cand toti ochii erau atintiti catre Romania. Incepu sa recite in gand cu amaraciune "Piz... ma... / ma.. f... in ea de... / pu... ma..." etc.... Pentru o secunda privirile sale se intalnira cu cele ale portughezului si stiura ca sunt pe aceeasi lungime de unda. "Piz... ma... / ma.. f... in ea de... / pu... ma..." etc

3 comentarii:

Dan Nita spunea...

Scuzati da` nu m-am putut abtine vazand modul in care prezinta presa reactia europeana cu privire la ultimele evenimente din Romania. Parca am fi buricul Pamantului si oile negre ale oilor negre.

Anonim spunea...

Nu stiu cit de real ingrijorati sunt cei din afara si cum ne percep ei de fapt. Dar stii ce? Chiar nu ma intereseaza, nu ne ajuta nimeni cu nimic.
Ceea ce vreau sa-ti spun este ca articolul tau suna excelent. Ai talent. Bravo!

Dan Nita spunea...

Merci

cat priveste ingrijorarea - e normal sa existe o preocupare la anumite niveluri si pe anumite domenii dar modul in care este prezentata situatia in multe articole din ziarele romanesti a luat-o de mult razna.