luni, 26 februarie 2007

Voronin inventeaza o "minoritatea moldoveneasca" in Romania

Dupa cum remarcam si intr-un post anterior, clasa politica de la conducerea Republicii Moldova nu stie ce sa mai faca pentru a irita Romania. Doar, doar o iesi un scandal ceva - presupun ca se apropie ceva alegeri sau au probleme mari in alte domenii si abia asteapta o divagatie de la ele.

Ultima smecherie incercata, cea cu sustinerea ca exista o "minoritate moldoveneasca" in Romania, care in plus are si nevoie si de protectia lui Voronin, ce sa zic, e asa stupida incat nu poate starni decat rasete. Mergand pe aceasta logica as putea foarte bine crea o republica a cartierului Drumului Taberei sau daca nu imi reuseste dau lovitura de stat in bloc si bag monarhie absolutista pe scara :)

Important este a se evita cacpana intrarii intr-un clinci fara rost cu "oficialii" de la Chisinau. Trebuie sa ne pastram calmul si sa avem cu adevarat o strategie cu privire la problema R. Moldova. Aceasta ar trebui sa aiba cateva coordonate clare:
- cresterea puternica a cooperarii economice si culturale cu celalt mal al Prutului. Includ aici bineinteles si invatamantul;
- evitarea unor situatii care ar putea sa ne puna in lumina proasta in fata cetatenilor moldoveni, precum cea cu inghesuiala la vize;
- popularizarea cat mai mult cu putinta prin presa a sprijinului dat de Romania si a apropierii dintre cele doua maluri + contracararea campaniilor de denigrare - si subliniez importanta acestui punct pentru ca traim intr-o lume in care mass-media dicteaza opiniei publice asa ca degeaba ar putea exista actiuni senzationale daca nimeni nu aude de ele;
- folosirea noului statut pe care il avem, de tara membra a UE, pentru a atrage mai aproape de Uniune R. Moldova dar si de a directiona cat mai multe dintre raporturile ei cu Chisinaul prin intermediul Bucurestiului si astfel sa putem presa fortele trecutului in directia viitorului;
- si foarte important, exemplul personal al fiecaruia dintre noi in relatiile ocazionale sau mai de lunga durata pe care le putem avea cand intalnim pe cineva de dincolo de Prut.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu este primul care are asemenea idei.
Acum cativa ani, invitat la o emisiune a lui Dan Diaconescu (pe vremea Tele 7abc), Madalin Voicu a sustinut ca nu e adevarat ca tiganii sunt o problema si ca prezinta o rata ridicata a infractionalitatii - "ce numai tiganii fura?? Dar moldovenii nu fura?"
In ceea ce-i priveste pe basarabeni, eu cred ca trebuie lasati in pace si in tara lor. Atitudinea lor fata de Romania, in raport cu perioada 1940, nu s-a schimbat. Ei vor doar sa primeasca de la romani, fara a da nimic in schimb, dar se simt mai aproape de rusi.
Atitudinea Romaniei fata de ei nu este corecta, in primul rand fata de cetatenii Romaniei. E imoral sa primesti elevi si studenti basarabeni fara examene, sa le asiguri locuri in camin, bonuri de masa si burse, fara a le oferi tratament macar egal propriilor tai cetateni.
De cand nu mai exista URSS, basarabenii inventeaza tari - Moldova (in realitate e provincia istorica Basarabia, iar provincia Moldova e in Romania), popoare - moldoveni (Pasul 1. Exista natiunea moldoveneasca; Pasul 2.Cei din Romania sunt o minoritate de 10 milioane, care de fapt sunt din acelasi popor - moldovenesc; Pasul 3.Nu cumva Moldova din Romania face parte din Moldova - stat independent???!)
Sincer, teoria pare exagerata, dar are o oarecare logica (ruseasca!)