sâmbătă, 17 februarie 2007

De ce este Republica Moldova cea mai saraca tara din Europa ?

Ascultam acum cateva zile un reportaj pe BBC despre supravietuitorii asiatici ai tsunamiului si cum multi dintre ei isi vand organele pentru a putea face rost de banii necesari supravietuirii. Nu ma asteptam ca acelasi subiect ingrozitor sa il vad tratat cu privire la Republica Moldova, dar iata ca articolele de astazi citand o agentie germana de presa spun ca sate intregi din sudul Republicii au trebuit sa apeleze la aceasta ultima solutie.

Eram tot acu ceva timp la o vinoasa cu un prieten. Desfacusem din colectia mea de vinuri una dintre bijuteriile produse peste Prut - admirand extraordinara licoare discutia a alunecat incet incet spre R. Moldova. Apreciam formatiile de muzica venite de acolo, cele de umor, vinul etc si dintr-o data ma intreaba "Dar cum se face ca Moldova este atat de saraca ?". O intrebare rezonabila care mi-a revenit acum in minte citind articolele cu donarea de organe.

A trecut peste un deceniu si jumatate de la caderea URSS. Potentialul uman si economic al Republicii este imens. De ce ? De ce este cea mai saraca ? UN DECENIU SI JUMATATE TOTUSI !

PS - apropo de potentialul imens si de umor - stiati filmuletul acesta ? - e bestial

http://www.youtube.com/v/SQ7Sb1oimmM

nu va speriati la primul minut ca nu e videoclip - e film - uitati-va

24 de comentarii:

Iosif spunea...

Mestere manole

Umbla un pic si tu pe la linkul ala , pt ca nu se deschide din prima sau pentru astia mai inceti la minte ca mine baga si tu un embeded in blogul lu'matale. Si daca nu stii cum iti zice mandea: ai pe youtube, acolo unde e filmuletuzl de care zici, un camp care chiar asa e botezat(Embeded) si cica daca iei cu copy/paste codul ala si il pui pe blogul tau cand editezi in html..minune mare..iti apare filmuletzul direct pe blogul tau.

Dan Nita spunea...

hm - mie imi merge linku + ca asa se vede in fereastra mare - daca l-as pune direct pe blog probabil ca s-ar vedea puchineata - oricum daca primesc mai multe semnale ca ale tale trec la fapte si schimb :)

Iosif spunea...

pe bune..la mine nu merge deloc.

Chiar sunt curios sa vad filmuletul de care zici. Iti zice ceva ca deja e al doilea mesaj pe care ti-l dau pe aceeasi tema in mai putin de doua ore?

Anonim spunea...

De ce e cea mai saraca tara din Europa?! Cine a zis asta?! Pareri nejustificate! Un deceniu si jumate?! De la revolutia din 89 din Romania is mai degraba 20 de ani si degeaba!!! UE? Pe naiba nu are cum!!! E prea saraca Romania pt aceasta uniune... Si niciodata nu va fi mai bine! Compara cu celelalte tari din fostul bloc socialist... Si Romania are resurse, Moldova cu cele 4,5 mln de locuitori si 33,7 mii km2 nu prea (desi nu e motivul principal asta. Cat despre vinderea organelor e aiureala completa, inventii.Un lucru o sa ti-l zic: e vorba de natia romana... asta e problema! E in sange...

Anonim spunea...

"De ce este Republica Moldova cea mai saraca tara din Europa ?" - pentru ca asa vrea Rusia, iar Romania este fricoasa si neputincioasa.

Anonim spunea...

mi-am pus si ti-am pus si tzie aceasta intrebare...si ai zis ca sunt axatzi exclusiv pe agricultura o industrie nu f profitabile pt omul de rand...

Anonim spunea...

Hi guys,

there is a more trivial answer to this question I guess. Any list of ranked elements has its bottom and its top - if one is to consider Moldova an European country, why shouldn't it be the poorest one in this list - there is plenty of reasons for this, economical indices and stuff like this. Is it really bad when the West says "Moldova is the poorest country in Europe"? By pronouncing this Moldova is meant to be considered closer to Europe than to East, which you don't like and hate. Why Moldova shouldn't be the poorest in this list. Which European country might be worse economically developed? You are saying "this what Russian wants?" Partially, there is a grain of truth (only as a consequence of the Transinstrean problem), and yet, if one million of Moldovans didn't work during the last few years abroad and didnt feed and support considerably the country, the country would still kiss Russia's ass.

Do you realise what is the wealth of the reachest European countries due to? Don't they have problems, social, economical, energetic?

Finally, what have you personally done (are being doing) for your country not to be so poor, for its better image in Western eyes?

Spor la munca, baieti si fete!

Andrei.

Anonim spunea...

De ce suntem cei mai saraci? Suntem condusi de niste bosorogi batrani si iresponsabili, care mai mult de interesul lor material, nu sunt in stare sa vada. Carora le este indiferent de vanzarea oragelor, atat timp cat nu se vand a lor organe, le este indiferent de faptul ca tinerele don Basarabia se prostitueaza in spatiul european si Turcia, atat timp cat nu sunt fiicile, sotiile sau rudele lor. La putere nu exista o alternativa reala, viabila, iar basarabenii sunt nevoiti sa se milogeasca in fata altor natiuni, la facut curat, sters in urma batranilor, cersit... Si cand scriu asta, ma gandesc nu numai la gasca lui voronin-rosca-urecheanu, ma gandesc si la functuionarii mijloicii, flamanzi dupa un ban in plus, la vames, politist, profesor... E jale mare!

Sergiu

Anonim spunea...

republica moldova e saraca pt ca asa se vrea ca aceasta tara sa fie saraca si mana de munca din ea binenteles sa fie ieftina
la fel e si cu Romania
se tot zice ca e saraca dar daca iesi pe strada si te uiti la numaru de masini straine din Ro ar trebui sa te intrebi de unde au bani unii.
ok nu are tot poporul dar cred ca prin munca prin a avea propria ta afacere in Romania poti reusi.
Moldova insa nu a scapat de ghiarele Rusiei si acest proceces pare sa nu aiba sfarsit
Basarabia pamant romanesc

Anonim spunea...

Da ce Romania e mai bogata?
A, da, are mai multi tigani.

Am lucrat cativa ani in Romania - asa saracie ca acolo nu am vazut in viata mea.

E mai saraca Moldova decat Romania?

Haha! Depinde ce comparati.

Uitativa ce se face prin satele ''romanesti''. Uitativa la tigani, cersetori, copii prin metro cu pungi la gura.

Iar autorul blogului, a pus intrebarea pentru a-si satisface un pic simtul propriei importante - ''vedeti ca exista tara in europa mai saraca decat Romania!''.

Iar ceea ce se spune la postul de radio german e o prostie, am auzit si citit o multime de asemenea prostii. Stiti foarte bine ca jurnalistii exagereaza, izoleaza informatiile din context etc.

Eu sunt originar dintrun sat de la sudul RM - stiu ce s-a intamplat si va asigur ca nu a fost vanzare de organe de catre sute de persoane din cauza saraciei.

Am vizitat mai mult de 20 de tari si, dupa parerea mea, Romania este cu mult mai saraca decat RM. Iar ceea ce se prezinta in mass-media si realitatea despre o tara sunt lucruri diferite.

Care este cea mai saraca tara din Uniunea Europeana?

Corect - Romania, tara romilor(am in vedere rromi).

Anonim spunea...

Scoate filmul de pe net, tigane!

Dan Nita spunea...

Dupa cum i-am spus lu Moni - aici pe post de anonymus - intr-adevar eu am crezut ca una din marile probleme ale Moldovei a fost modul cum a fost construita economia URSS si impingerea Chisinaului spre o economie in majoritar agrara care nu aduce o valoare adaugata prea mare si de aceea nici venituri mari celor care o practica la nivel neindustrial.

M-am tot lovit atat in presa straina cat si in cea romaneasca cu sintagma de cea mai saraca din Europa la adresa R. Moldova.

Sunt sigur ca problemele cu donarea de organe au fost si ingrosate de presa in cautare de senzational numai ca "nu iese fum fara foc" si numai daca o mana de oameni ar apela la acest procedeu pentru a supravietui si tot ar trebui sa ne ingrijoreze.

Parerea mea este ca una din cele mai mari vini sta la cei care conduc - mai ales ca orice ati spune 15 ani este o perioada lunga. La fel si in R. Moldova, la fel si in Romanias la fel ca si peste tot.

Cat despre opiniile antevorbitorului meu ce sa zic ? In nici un caz nu am postat aceasta intrebare ca sa ma simt eu bine, vezi Doamne sa dau Romania mai in bine. pur si simplu dupa cum am explicat si in post Moni ma intrebase aceasta acum 2 saptamani si apoi am vazut articolul cu organele + pe blog si site intra multi cetateni ai R. Moldova si am sperat sa gasesc un raspuns pertinent de la ei in afara teoriilor mele cu economia integrata URSS si conducatorii politico-economici moldoveni.

Cat despre film chiar mi s-a parut de belea - ba prima oara cand am primit linkul prin mesenger am crezut ca e facut la Iasi sau oricum prin Moldova noastra, dupa aia mi-am dat seama ca e peste Prut.

Iosif spunea...

Merci domnule! Ma bucur pt ca pana la urma ai fost receptiv si ai bagat filmuletzul pe blogul tau. Lasand la o parte locatia fizica de unde sunt protagonistii filmului..am ras cu pofta de poanta. Jos palaria in fata regizorului. Stiu ca nu e la prima isprava de genul asta, cand satirizeaza prostia transfrontaliera.

Dan Nita spunea...

Hehehe - cu placere - is receptiv :) numa ca la mine chiar mergea linku simplu

Trecand la postul lui Andrei - de ce engleza ? - asa e - trebuie sa ne intrebam fiecare ce am facut pentru a ridica nivelul tarii - eu incerc de 6 ani cu europeana.ro si sper sa reusesc mai multe pe viitor - desi e foarte-extrem de greu

Anonim spunea...

Mai shi prosti mai sunteti.
Nica nu intelegeti in politica nu cunoastei cifre ect.
In primul rind in Moldova acum daca exista vreo 3.2 mln de oameni nici pe timpurile uniuni aci nu au trait 4.5 mln cum spun unii "destepti" de aici.
In privinta Moldova este ce mai saraca tara din Europa eu cred este foarte corec spus nu de ce sa ignogram asta.Cred ca Moldova nu va mai trai asa cum a fost in timpul uniuni sovetice. Faptul ca Moldova este asa saraca e mai putin vina conducerii (clar ca ar trebui sa fie oameni mai cu studii si mai multa minte in cap)
pur si simplu Moldova nu are resursele nici umane nici intelectuale si nici economice pentru a schimba situatia. Daca pe timpul uniuni Moldova era o regiune care consuma mai mult decit producea asta pritom ca lucrau toate uzine si mai primea bani din centru da acum gata so terminat. Si acum cum vreti sa fie cind nu lucreza nica totul e distrus sa traim bine -inposibil.
Ii cam obsedat acela care zice ca Rusia ii de vina ca Moldova traieste rau interesant cu ce? poate lamuresti la lume numai nu spune ca cu transnistria!!!
Personal nu cred ca intrarea in EU ar schimaba care va lucruri in RM mai degraba ar inrautati si astai fact.

Anonim spunea...

Din pacate tinerii, in special, si opinia publica, in general, din Romania nu se implica direct si curajos in adevaratele probleme. Sa luam spre exemplu problmea transnistreana a Moldovei. Opinia publica din Romania poate juca un rol foarte important in rezolvarea problemelor din est insa "politica strutsului" ne joaca festa din nou. Se implica cine vrei numai nu noi...

Anonim spunea...

Simplu! Pentru ca "Republica" Moldova nu este un stat ca atare, ci o provincie teoretic romaneasca si practic inca sub influenta ruseasca. Rusilor nu le pasa de aceasta mica palma de pamant. Au si ei problemele lor. De aceea nu inteleg de unde atata indarjire in a nu ceda cu niciun pret acest pamant. Sa zici ca e o importanta regiune agricola... Las' ca ei au campuri mai mari de zeci de ori decat toata Basarabia. Sa zici ca au resurse de petrol sau gaz sau fier, aur... Pai, n-au nici de-astea. In plus rusii au gaz si petrol cat sa alimenteze intreaga Europa. Atunci de ce? De aceea e cea mai saraca: nimanui nu-i pasa intr-adevar de ea, nici romanilor de partea asta, nici rusilor, nici macar propriilor conducatori.

Anonim spunea...

so..there's a lot of things to debate about....but o sa ma rezum numa la cateva cuvinte...de ce ,de ce...sa nu ne umflam in pene....Rep.Moldova(ex RSSM) a fost si este un pion foarte important al Rusiei..sula din coasta Europei...la fel si cu sula din coasta SUA(CUBA)...de 200 de ani Rusia o scrasnit din dinti pt palma asta de pamant..si nu si-o desfacut falcile nici in ziua de azi..
atat.. cred ca e o singura fraza ..:)

Anonim spunea...

inca un cuvant pentru Dan( Nita)..felicitari pentru ceea ce esti..respectele mele!!!

Anonim spunea...

www.romanism.net

Anonim spunea...

Nu va dati seama ca americanii vor sa ne strice toate relatiile care le mai avem cu rusii? Cine o sa ne dea noua gz, petrol? America..in loc sa-i pupam in cur si sa credem tot ce zic americanii mai bine ne-am rezolva problemele cu Rusii! Cat despre Rep Moldova e saraca, dar n-are Romania sau Rusia nici o vina sunt independenti nu? Si Rusia la cate resurse are si cat de bogata e poprul tot in saracie traieste, n-au nici ei, dar pai noi..

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Anonim spunea...

[b]Party Poker Spring Bonus Code ! USE CODE: pibonus325 on your first deposit and get free 325 euros![/b]

Besides the big bonus, will also be eligible to play in an exclusive private monthly $ 6000 Freeroll!
These freerolls are open to anyone who has signed for Party Poker Poker and play with some points at least 100 games in the previous calendar month.
The freeroll will be held monthly on the 3rd Saturday at 3 pm EST.
This means that if he wins 100th match points in November, having the opportunity to play in the $ 6000 freeroll held December 3 Saturday.
The freeroll will be available each month – indefinitely. This is a great value for all players Poker-infos.com Party Poker.

Anonim spunea...

It's very effortless to find out any matter on web as compared to books, as I found this paragraph at this web site.

my website ... hip to waist ratio calculator