vineri, 23 februarie 2007

Masurile antifumat - exagerate ?

Iar am trecut in rezumatul revistei presei in prim plan diverse masuri anti-fumat. Fac acest lucru pentru ca mi se pare un capitol foarte interesant si pe cxale de a deveni si foarte controversat.

Eu sunt o persoana care uraste sa mi se impuna ceva, de aceea in principiu ar trebui sa fiu contra la diversele "do not" cu privire la fumat. Insa mi se pare ca aici este vorba de altceva - daca de exemplu ai chef sa bei fara limita sau ti-a venit pe chelie sa inghiti cuie, nimeni nu este influientat de aceste fapte, tu o sa tragi de pe urma lor, asa ca treaba ta. Insa, daca fumezi, expui pe cei de langa la fumatul pasiv fara voia lor. Si din cate am inteles efectele acestuia sunt chiar mai grave (a se vedea si articolul "Fumatul pasiv chiar ucide"). Asa ca nu este corect pentru placerea ta sa ii afectezi negativ pe cei din jur.

7 comentarii:

Anonim spunea...

i agree...deaceaa cred ca e corect sa nu se fumeze peste tot dar macar un sector mititel dotat cu aerisire ar trebui sa revina fumatorilor...nu sa iasa afara din cladire local sau tren iar pe strada serios mai mult polueaza masinile de tot felul praful decat fumatorii...si daca tot se vrea reducerea nr celor care au acest viciu sa faca campanii serioase nu doar teoretice cu consiliere si sfaturi sa reduca pretzul la tzigarile surogat(15 ron pachetul)la plasturi(20 pana la 50 ron)la guma cu nicotina(10 15 ron)acestea costa mai mult decat un pachet de tzigari(5 ron gen kent sau parliament si 4ron si ceva mai ieftine sa nu mai vb de alde doina si altele care-s maxim 3ron)vezi diferentza?pana la urma e vb de vointza pt a te lasa insa nu ar strica putzin ajutor daca tot se insista atat plus calitatea tzigarilor a scazut dramatic si pretzul creeeste si asa mai fac un ban bisnitzarii cu produse de contrabanda... plus fumatori pasivi vor exista cu toate regulile impuse copii de fumatori spre exemplu care nu-s putzini...nush care va fi rezultatul final...dar in nici un caz cel asteptat o societate fara fumatori ah si nici cu consumul de alcool nu-i de gluma cu soferii betzi care nu scurteaza viatza fumatorilor pasivi cu 10 ani ci omoara copii de 10 ani...beau si ajung acasa si bat tot ce prind...vezi stirile de la ora 5 de la ce pornesc majoritatea conflictelor?oricum mai vedem peste vreun an cum vom suporta regulile.

Anonim spunea...

De ce ar fi exagerate? Interzice cineva fumatul? Pur si simplu se face ceea ce se face INTOTDEAUNA atunci cand regulile bunei-cuviinte nu sunt suficiente pentru a impiedica un grup de oameni sa faca rau altora: se fabrica o lege. Barbatii beti ii snopesc in bataie pe copii si femei, si nu reusesti sa-i convingi cu vorba buna, cu explicatiile, cu "educatia"? Dai o lege - si ea chiar exista, si exista si pedepse, exista si sprijin pt vicitme. Nu-i poti face, cu vorba buna, pe soferi sa inteleaga ca bautura si sofatul nu sunt compatibile? Faci o lege prin care-i pedepsesti drastic - si ea exista. Acestea sunt doar 2 exemple in care statul isi baga "coada" in comportamentul, in viata, in placerile noastre - in fond, batutul nevestei poate fi si un preludiu, nu? Ce se amesteca statul in viata sexuala a oamenilor? Putem privi si astfel lucrurile...

Diferenta cu fumatul este... doua. Una ca efectele nu sunt imediate - desi la un astmatic care sta 10 minute intr-o discoteca efectele se vad imediat - si de aceea poti sa te faci ca nu le vezi. Si a doua ca industria bauturii nu este nici atat de puternica si nici atat de parsiva ca industria tutunului. Adica nu are cine sa alimenteze cu aberatii - mai mici sau mai mari - "piata" zvonurilor si a ideilor "atotcunoscatoare". O mostra este chiar in mesajul simpaticului anonim ce a raspuns primul: masinile polueaza mai mult decat fumatorii... Daca stai un pic si cugeti - fara a avea o pregatire in domeniu - iti poti da seama foarte usor de tampenie: cum poate un motor care produce mai putin CO si cu mult mai putine substante cancerigene decat tigara, si care emite intr-un volum de aer practic infinit, sa fie mai poluant decat tigara care emite intr-un volum restrans o cantitate enorma de substante toxice, iritante, cancerigene, etc? Daca ai lucra in domeniu, atunci ai stii, de exemplu, ca se fac masuratori ale acestor emisii - si ca diferentele de poluare sunt de neimaginat.

Asa ca... nu e nici o exagerare. Ceea ce se intampla este foarte normal intr-o societate in care bunul-simt e pe cale sa dispara complet. Daca oamenii s-ar respecta, atunci nu ar fi nevoie de nici o lege. Dar asa... trebuie sa le arati pisica!

Anonim spunea...

eu sunt de acord cu ideea de a nu transforma pe altii in fumatori pasivi da in afara restaurantele au incaperi pt fumatori si incaperi pt nefumatori
Cand om ajunge si noi la nivelul asta atunci sa interzica fumatu
Iar trenurile au vagoane pt fumatori.Cand or avea si trenurile noastre atunci sa se puna restrictii in trenuri

Anonim spunea...

nu lucrez in domeniu dar eu una simt si vad mai mult fum degajat de mijloacele de transport(oricum s-a intzeles gresit contextul)...si nu cred ca e o dovada de nesimtzire sa mi se para firesc ca fumatorii sa aiba un sector mititel (cu aerisire)in orice companie tren institutzie local pt ca mi se pare firesc ca libertatea fumatorilor sa existe si sa se opreasca unde incepe liberatate nefumatorilor si in privinta industriei alcoolului...nu e asa marsva? sa reamintesc ca televiziunile(care au cel mai mare impact asupra psihicului consumatorilor)fac reclama?tzigarile au parte doar de reclame scrise destul de usor de ignorat.si impotriva sofatului in stare de ebrietate...exista legi...insa nu destul de dure dovada multzi oameni inca isi permit sa fie iresponsabili...si pun in mare pericol viatza altora. nu mi se pate corect ca tabagismul sa sufere acest oprobiu public iar restul viciilor sa fie lasate in pace...nu mi se pare corect sa se faca campanii antifumat care nu ofera sprijin real...iar fumatorii sa fie privitzi ca niste nesimtziti care cu bunastiintza ii intoxica pe ceilalti

Anonim spunea...

Se poate fara fumat. De ce se pomeneste SUA numai atunci cand se vor libertati si nu si in cazul fumatului. Nu se fumeaza in spatiile publice. Si cu atat mai mult in scoli, licee, facultati. Si nici nu se poate fuma, deoarece in cele mai multe situatii exista detectoare de fum impotriva incendiilor si porneste apa!!!
Atata timp cat patronii restaurantelor, barurilor si discotecilor de la noi nu au respectat nici o seara legea cu spatii pentru fumatori si nefumatori si de cate ori intrai in altfel de locuri iti putea si pielea trebuie interzis fumatul cu desavarsire.
Atata timp cat un nefumator nu poate sta in tren fara sa inchita fum si in restaurant fara sa manace o lingura de ciorba si trei plamani de tutun, trebuie interzis fumatul.
Si in primul rand ar trebui interzis in scoli. Dar nu numai in regulamente.
Si pedepsele sunt prea blande pe hartie, ca de aplicat nu am auzit nimic pana acum, pentru vanzatorii care vand minorilor tigari si bauturi.
Si directorii in scolile si liceele in care se fumeaza sa fie destituiti.
Ne lasam copiii la scoli sa fie educati si de fapt se perfectioneaza in fumat si ce e mai rau in curente de rokeri satanisti, imbracati in negru, fardati cu negru, in bocanci cu lanturi si cu tigarile in bot si mult pretiosii profesori se fac ca nu vad nimic.
Nu asa vindecam natia asta de prosta crestere. Nu daca ne facem ca nu vedem. Trebuiesc reguli care sa se si respecte.
Si ma trebuie sa se reinvete cuvantul decenta.
Ca sa nu mi se mai para in fiecare zi o aventura ca imi las copilul la scoala.

Anonim spunea...

copii se injunghie in scoli...se bat in salile de curs si ajung cu grave leziuni in spital(acum 3 zile in gl)...la un grup scolar din independentza parca a fost ucis un elev in curtea scolii de cla a 10a sau a 11-a in licee nu exista extinctoare la fiecate etaj insa cu totzii avem ecuson si uniforma(sacou) si un gardian care pazeste poarta de dusmani si nesimtzitzi care au indrazneala sa intarzie la ore platit din banii elevilor cat despre profi o parte sunt ignorantzi sad frumos la catedra si dicteaza plictisitzi evalueaza dupa etaloeane numai de ei stiute elevii si cam atat mai fac pregatiri si hartzogarae muuuuulta cu procese verbale evaluari si alte minuni dosarul dirigentelui....si descurajeaza initziativele elevilor....iar profii preocupatzi ce pot face? vb cu elevul...cu parintzii...dau sanctziuni dar nu pot aduce elevul cu arcanul la scoala...iar daca exmatriculeaza catziva...cum e corect tot vin altzii poate mai rai din urma...e un fenomen...forma fara fond...programe noi uniforme ecusoane pancarte punctualitate ....si generatzii intregi de elevi si eleve care nu ies imbogatzitzi de pe urma liceului...cat despre teama ca copilul(fiar iar sunt anticalofila)dvs ar putea dobandi niste atitudini nepotrivite asta tzine numai si numai de el de ce doritzi ca toata lumea sa fie ingradita chiar asa grea e povara libertatzii?si nu dati exemplul sua...acolo poate se fumeaza mai putzin dar au acces la arme si vin elevi la scoala inarmati si produc masacre...tot ei au prob f grave cu drogurile si alcoolismul...cred ca nu si-au aranjat prioritatzile de au inceput cu legile anti-fumat ah si ideea asta cu secte sataniste...dezaxatzii asculta muulte genuri de muzica si pot imbratzsa orice confesiune...pe la finele anilor 80 au inceput aceste campanii impotriva muzicii rock sustzinute de doamna al gore si un iscusit jurnalist in arta manipularii cu aron spelling sa-i faca campanii in serialele de 2 bani pt adolescentzi incetzi la minte si presa care-ai baga necontenit coada ex sua 2001 2 pusti si-ai impucat colegii si s-au sinucis si din sutele de albume pe care le aveau acestia erau si 2 marilyn manson l-au facut tzap ispasitor cu proces si tot tacamul...presa a filmat inmormantarea si si au bagatelizat acest fenomen (au costumat si machiat cadavrele) bineintzeles fara sa uite sa strecoare o lacrima fumatul pasiv poate ucide fumatul activ la fel...insaam zis si repet parerea mea libertatea fumatorilor trebuie sa existe si sa se opreasca unde incepe cea a nefumatorilor trebyuie locuri separate amenzi pt cei care nu le respecta si gata dar e e acum nu e corect,ocurile amenajate pt fumatori pe langa faptul ca sunt mai mici(asta fie treaca mearga) nu au aerisire....iar in unele spatzi lispesc cu desavarsire.oricum nu vad legatura intre competentzele profesionale ale unui profesor si tabagism...sau intre curente pesudosataniste ce-or fi si acest viciu.comportamentele deviante...patologice nu-si au sorgintea in tabagism

Dan Nita spunea...

Uau - s-a incins dezbaterea :)

Ok, dupa cum ati vazut si in post eu sunt pentru astfel de masuri, dupa cum arata si un antevorbitor pentru ca altfel nu prea o scoti la capat.

Numai ca nu mi se pare normal ca ele sa fie exagerate si intr-adevar trebuie extinse si prin subventionarea si popularizarea tratamentelor pentru cei care doresc sa se lase de fumat.

Apropo de modul prost cum este gandita strategia antifumat - UE se remarca prin masuri drastice impotriva fumatorilor pe de o parte iar pe de alta subventioneaza prin politica agricola comuna pe cei care cultiva tutunul :))

La fel nu trebuie sa ne comportam ca in bancul:
"Profa se plimba pe holul scolii, aude zgomote suspecte de la WC, se duce acolo si intreaba:
- Cine-i aici ?
- Ion si Maria, veni raspunsul.
- Si ce faceti acolo ?
- Sex.
- A, credeam ca fumati, si pleaca".

Acu ce sa zic - cu privire la rockerii "satanisti, imbracati in negru, fardati cu negru, in bocanci cu lanturi si cu tigarile in bot" despre care se vorbeste mai sus nu pot sa nu zambesc - ma distreaza de exemplu ca si la epoca de voga a jazzului fanii acestuia erau priviti de mai conservatoarea majoritate cu neintelegere daca nu chiar cu ura :) Chiar nu putem sa trecem peste aceste prejudecati ?