luni, 23 aprilie 2007

Campania de demonstratii

Care inca nu prea exista - zic eu.
Nu stiu, poate ma asteptam eu la prea mult, dar dupa cat de incrancenate par lucrurile la TV si in presa, ma asteptam la ditamai demonstratia duminica. Asa mi s-a parut destul de mica dat fiind ca au fost adusi oameni de prin toata tara. Pe de alta parte stau si ma gandesc daca pentru o alta cauza s-ar fi adunat macar atatia. Oricum, pentru a-si legitima cat de cat demersurile de demitere a presedintelui si pesedeii ar trebui sa pregateasca o demonstratie macar la fel de mare pentru ca altfel risca sa apara in media numai transmisii in direct de la mitingurile pro-Basescu si sa se lase impresia ca toata lumea este cu el.

Oricum, ce inseamna sa vezi un lucru filtrat prin presa: chestia cu ce se intampla acum in Ucraina. Pana sa inceapa si la noi imi faceam imaginea a ceva stil Piata Universitatii din `90, acu sunt mult mai sceptic, dandu-mi seama ca daca strangi cateva sute de oameni sau o mie doua si transmiti non-stop din mijlocul lor pe tv lucrurile pot parea cu mult mai mari decat sunt. Zic asta vazand si reactia celor din jurul meu - v-am spus intr-un post anterior ca bunica-mea mi-a dat telefon sa ma anunte ca au iesit la Universitate "milioane de oameni" :)) iar sor-mea parea impresionata de demonstratia de aseara, care repet mie nu mi s-a parut chiar ca ar fi rupt gura targului.

Pana acum nu mi se par intr-o ofensiva puternica nici cei de la PSD - promiteau "Dezvaluiri" incendiare da cu ce au iesit ieri - ca Basescu ar fi ordonat verificarea sentintelor judecatoresti :))) oare nu isi dau seama ca asta chiar da bine in ochii populatiei ? Pentru ca oamenii vor vedea o astfel de initiativa ca un "Bravo domne`, uite ii verifica!" nu ca ceva negativ.

Aaa, si sa nu uit, daca dupa referendum Parlamentul il suspenda din nou si tot asa la infinit pentru ca legea permite ?

10 comentarii:

Iosif spunea...

Dane,

Fain tare subiectul "dezvaluirilor", pt ca -nu-i asa?- ele pot fi folosite ca argumente .

Azi vreau sa iti supun atentiei doar 3 argumente pentru care PSD-ul ar trebui sa taca si sa nu se mai umfle in pene ca ar fi solutia morla, logica si pertinenta pentru prezentul si viitorul nostru.

Detaliile complete despre cele trei argumente pt "PSD ,ciocu'mic!" le gasesti pe pareristul.blogspot.com

Numai bine la toata lumea!

Pareristu'de serviciu,

Io

Anonim spunea...

Pareristu' de serviciu...ce sa zica si el? Ceva de pe o placa invechita si deja mult prea zgiriata din cauza hiperutilizarii... Si daca e moral ca PSD sa taca, inseamna ca acolo sunt numai corupti; daca e asa, de ce oare nu sunt toti dupa gratii? Din 2004 pina acum Base&Moni aveau tot timpul. Atunci, cum lupta Base contra coruptiei? Sau...o fi si cu el ceva?
Iar tu, Dane, esti prea "finutz"; asa e, nu mai prind mitingurile astea nici macar la bucuresteni, care toata ziua erau in Piata Universitatii, cu sau fara motiv. Parca mai multe persoane erau dupa meciurile de fotbal in care cistigau ai nostri sau macar vreo echipa de club...Ai dreptate si ca PSD ar trebui sa tipe mai tare dar ei niciodata nu au fost prea "urlatori", altora li se potriveste asta. Om trai si-om vedea, nu pot decit sa sper ca intr-adevar Romania se va trezi, dar nu in sensul in care s-a cintat in Piata Constitutiei.

Iosif spunea...

Salut Tony,

Ideea e simpla. O fi placa veche de nu stiu cand de la atata folosire, dar daca te miri cum de nu au ajuns aia dupa gratii ma faci sa cred ca nu traiesti in Romania si nu stii cum poate fi amanat un proces in instantza pana la calendle grecesti. Si nu vorbim de maruntii buticari care au facut o evaziune de 20 ROL. Vorbim de oameni care si-au platit locurile in Parlament si care nu pot fi cercetati de oricine si oricand si mai ales ORICUM. Sunt oameni care se ascund sub umbrela binefacatoare , umbroasa si protectoare a Parlamentului. Ori nu stiai ca in democratia noastra originala un parlamentar poate fi anchetat nu mai daca procurorii parchetului de pe langa Inalta curte de Casatie si Justitie primesc incuviintzarea Camerei din care face parte respectivul individ? Ori deja cand am ajuns aici... am intrat pe teritoriul lor...Si aici...te mananca sfintii parlamentari.

Oricum subiectul nu e epuizat si procurorii sper sa aiba "bilet de voie" sa continue munca pe care au inceput-o, adica sa il controleze pe Adi la Oua- asa cum chiar el zicea- si sa se lamureasca pana la urma ce si cum e cu DIP. Si astia doi sunt doar o parte din ce s-a intamplat la varful PSD. Restul ies la iveala ei singuri numai din rezolvarea celor doua mari cazuri.

Anonim spunea...

Pareristu' de serviciu, oare in serviciul cui esti?... Sau, ceea ce e si mai ingrijorator, tu chiar crezi ce spui. Wake up, baby !

Iosif spunea...

Tony...chiar asa...tu traiesti in Romania sau nu? Pt ca prea pari de pe alta lume... ori pana acum ai avut marea sansa sa nu intri in contact cu infernul unui proces in Justitia Autohtona. Da o cautare pe Google si vezi cam pe ce loc se afla Justita in topul increderii populatiei. Si daca si atunci o sa ti se para ca sunt in serviciul altcuiva decat al bunului simt... ce sa mai zic in afara de faptul ca te suspectez cel putin de rudenie cu unul dintre cei 322? Nu ma intelege gresit! te rog...

Tot asa ..poate pui mana si citesti si aflii ce inseamna celeritatea in Justita din Romania ( ca intindere in timp)...si ai sa vezi cat poate fi amanat un proces in patria noastra draga, daca ai bani. Ia uita-te numai la Sorin Ovidiu Vantu de cand se judeca.Sau ia aminte de cand a inceput procesul FNI si vezi in ce stadiu e acum. Iti vine sa crezi? Sau crezi ca totul merge snur in tzara asta? Mi-as dori sa fie asa, dar din pacate zi de zi ma lovesc de cruda realitate romaneasca.
Poate in stratosfera lucrurile sunt mai rarefiate si necazurile mai putine. Aici printre muritorii de rand doar sperantza e cea care ne tine trezi.

S-auzim numai de bine.

AMANDINA spunea...

Nu ma suspecta ca sunt ruda cu vreunul din cei 322, pentru ca nu sunt, dar nici nu m-ar deranja sa fiu, macar cu unii dintre ei. Si nu ascund faptul ca as fi votat exact ca ei. Dar cel putin unii dintre noi sunt satui de oameni ca tine care se pretind neutri, impartiali, in serviciul si de partea nimanui in afara de DREPTATE SI ADEVAR. Nimeni nu e neutru. Chiar te intereseaza de Vintu si altii ca ei? Traiesti tu mai bine sau esti mai satisfacut intelectual daca-l vezi pe Vintu arestat? N-as crede. Si fiecare, de pe 'trotuarul' pe care l-a ales, vede lucrurile intr-un anume fel, partizan adica. Asa ca nu-mi flutura sloganuri. Nu credeam in ele nici pe vremea impuscatului, nici acum. Ai o scuza doar daca in'89 nu aveai virsta la care sa-ti dai seama ce se-ntimpla. Altfel, ti-ai da seama de anumite similitudini intre impuscat si cirmaciul de azi. Si n-ai mai inghiti atitea gogosi cite citesti in presa; in presa asta care, nu ti se pare ca a facut un pas inapoi?...
In alta ordine de idei, inteleg ca ai votat cu DA. O mare parte din ei sunt de partea celor 322, chiar daca au votat altfel, fii sigur. Chiar si in PD s-au ridicat voci contra iubitului conducator. Asta nu-ti spune nimic? Brusc, unii dintre cei pe care si tu i-ai votat s-au prostit? Sau daca erau deja prosti, de ce i-ai votat? A, da, stiu, aici o bagi pe-aia cu votul uninominal... Peste citiva ani, vom muri de ris cu totii cind vom citi listele cu alesii nostri prin vot uninominal.
Si apropo de presa, tot ce s-a scris si s-a aratat despre mult iubitul si stimatul este doar o minciuna, nu-i asa? El e cel mai curat. Doar ce se spune despre altii e adevarat, daca se spune ceva rau. Cum spun unii, el e singurul care etc etc. Care ce? Ce-a facut concret in afara de chefuri, dansuri si bagare de strimbe? Si, iar, te implor, nu baga chestia cu "nu a fost lasat". Si la CSM cu felicitarea celui care avea sa fie numit desi nu candidase inca? Aia ce mai e? Si multe multe altele. Oare tu nu vezi ca ne indreptam iar spre dictatura? Poate tu nu stii cum e, dar eu aveam destui ani incit sa-mi dau seama cum e si tare arata la fel.

Iosif spunea...

Tony,
Nu il idealizez pe "mon cher"-ul de Basescu. Stiu ca nu e sfant si ca am putea spune fara sa gresim ca , in felul lui, e un Dalmatian plin de pete.

In editorialul de azi din Evenimentul Zilei HR Patapievici identifica 4 argumente clare prin care Parlamentul poate fi catalogat ca "fluierator in biserica"( imi apartine expresia). Le voi reproduce aici, convins fiind ca HR Patapievici nu are nimic impotriva.
Deci...

"1) Deciziile pe care le ia nu sunt moderate (altfel spus, nu exista o limita liber consimtita a ceea ce poate legifera ori hotari pentru a-si intari puterea).

2) Nu exista vreo putere in stat sau institutie care sa ii echilibreze puterea. Sunt mai multe argumente in sprijinul acestei afirmatii: (a) parlamentul, practic, nu poate fi dizolvat (nu e vorba de a-l desfiinta, cum speculeaza interesat parlamentarii care s-ar dori etern in functie); (b) nimeni, de fapt, nu il controleaza; (c) nimeni nu ii poate anula deciziile (hotararile oricum nu ii pot fi contestate, nici macar de Curtea Constitutionala); (d) nimeni nu poate pune in discutie legile pe care actuala majoritate le vrea.

In al patrulea rand, perseverenta in rau. Intrucat Curtea Constitutionala a stabilit ca presedin-tele nu a incalcat Constitutia, rezulta ca suspendarea s-a facut fara niciun motiv. Argument: demiterea presedintelui de catre parlament pe motiv de lupta politica e nonconstitutionala, deoarece constitutionala e doar demiterea acestuia pentru incalcari grave ale Constitutiei; or, Curtea Constitutionala a dat aviz negativ acestei acuzatii; ergo, parlamentul a suspendat seful statului in mod neconstitutional (pohta ce-a pohtit).

Concluzie. In momentul de fata, deciziile parlamentului au transformat o situatie de criza politica intr-o lovitura de forta autoritara, care forteaza Constitutia. Puterea discretionara este acum a parlamentului, iar modul in care parlamentarii majoritari administreaza aceasta putere discretionara e lipsit de moderatie. "

Mai spui si acum ca daca ai fi fost unul din cei 322 ai fi votat tot asa? Nu e obligatoriu ca sa iti placa Traian Basescu ca sa accepti ca nu prea e in regula ce a facut Parlamentul. Mie unul imi miroase a dictatura ceea ce a facut Parlamentul. NU crezi?

Dan Nita spunea...

Parerea mea este ca si numai din modul in care amandoi vreti binele Romaniei dar calea pe care o vedeti spre el vi se pare cu totul diferita reiese ca nu trebuie sa demonizam nici pe unii nici pe ceilalti. Atat timp cat sunt de buna credinta.
Parerea mea este ca adevarul se afla ca intotdeauna undeva la mijloc si de gresit au gresit si parlamentarii dar si Basescu.
Cat despre dictatura parlamentului sincer nu cred ca este cazul. Hotararile lui care nu sunt conforme Constitutiei pot fi invalidate de Curtea Constitutionala. Iar acum sincer, credeti ca oricat de mare ar fi lehamitea fata de politica in tara, daca parlamentul ar sari intr-adevar calul, nu am avea miscari sociale majore ?

Iosif spunea...

Ce am vazut pana acum e ca starea de spirit este destul de incinsa referitor la suspendarea Presedintelui, chiar daca la mitingul recent nu s-au strans deccat cateva mii de oameni.
Sunt convins ca in cel mai scurt timp vom asista si la o campanie de strangere de semnaturi pentru demiterea Parlamentului pentru ca e vizibil cu ochiul liber ca cei 322 de parlamentari nu s-au consultat electoratul cand au luat decizia asta si nu au suportul alegatorilor lor. Ba mai mult, desi Curtea Constitutionala a dat aviz negativ acestui demers cei 322 au vrut sa il dea jos de la Presedintie pe omul Basescu, nu pe Presedintele Basescu care nu a incalcat Constitutia Romaniei astfel incat sa poate fi demis. Si din punctul asta de vedere, cei 322 au atacat in primul rand institutia prezidentiala in fruntea careia Presedintele e omul Basescu. E imposibil de crezut ca cei 322 au sustinerea morala a 70% din electorat, iar daca la referendumul ce va avea loc pe 19 mai rezulta ca poporul chiar il vrea pe Traian Basescu ca Presedinte, atunci, daca intr-adevar cei 322 au coloana vertebrala si sunt verticali, ar trebui sa asistam la o demisie in bloc a acestora, pt ca nu mai au reprezentativitate. Ori asa ceva, e greu de conceput ca se va intampla intr-o instituie in care accesul s-a facut n primul rand pe baza de "achizitie de locuri eligibile pe listele electorale"

Anonim spunea...

Really, no comment. It's useless.