duminică, 11 martie 2007

Amanarea euroalegerilor

ok - cica e aprosape si gur si se amana - ce parere aveti ?

Eu zic ca in pofida la orice motivatii "oficiale" ar fi, cele adevarate sunt legate de clasarea in acest moment a partidelor in preferintele romanilor si clasarea la care acestea se asteapta in toamna. Bineinteles ca daca PD-ul ar fi fost intr-o situatie naspa in sondaje si ar fi avut sperante de revenire in toamna ar fi fost cel care facea presiuni pentru amanarea alegerilor si ar fi aparut cei de la PPE super incantati de amanare.
Credinta PRM-ului in crestere pana in toamna mi se pare evident gresita - nemultumitii nu se vor indrepta catre ei ci spre PNG pentru ca daca mesajele care ajung la nivelul populatiei sunt asemanatoare, atat pe plan nationalist cat si cel antisistem, intre cele doua partide. Iar PRM-ul are trista performanta a unui partid care in peste 15 ani de fiintare a facut un mare zero si doar da din gura pe cand Gigi Becali isi cladeste imaginea de om care face si este sincer. Poate ca o sansa a PRM-ului ar fi fost chiar alegerile in mai, deoarece, in mod normal, ar fi trebuit sa beneficieze de sprijin financiar masiv din partea colegilor din noul grup nationalist din PE - acestia stiu ca PNG-ul nu se va inregimenta la ei - iar astfel ar fi putut sa blocheze macar caderea inainte ca ea sa devina ireversibila.
O sansa a PRM-ului ar fi sa ia mult mai bine in brate mesajul eurosceptic, sa critice mult mai tare scimbarile aduse de aderare si sa faca sa ajunga aceste mesaje la cei nemultumiti. daca o continua numai cu "amenintarea ungureasca" si alte discursuri traditionale nu au nici o sansa.

Cu PSD-ul e alta problema. Cu Mircea Geoana sau Vanghelie la carma e clar ca partidul se afunda din ce in ce mai mult - motive fiind si altele bineinteles - dar interesant apare ca au sperante ca nu se vor afunda si mai mult ci ca vor creste pe toamna. Cum vara oamenii sunt mai multumiti de obicei decat iarna - a se vedea si numai factura la intretinere - sa intelegem ca se asteapta la miscari puternice neobisnuite in intervalul care urmeaza ? Sincer, daca ei cred ca un eventual referendum impotriva lui Basescu ii va face mai puternici in capital electoral, cred ca se insala masiv - este evident ca va fi un esec si numai prin faptul ca, practic, este imposibil, in delasarea politica a populatiei, sa se adune 9 milioane de voturi impotriva presedintelui, pe baza acuzatiilor aparute pana acum. Asa ca, ce cred ei ca se va intampla pana in toamna ? Ca nu prea ii vad cum ar putea sa se apropie de cei care sunt nemultumiti de aderare dat fiind ca PSD-uleste cel care a negociat-o in principal.

Lupta cu adevarat cred ca se da intre PD si PNL. Daca pana acum cateva luni PNL aparea clar infrant de strategia PD-ului si a presedintelui iata ca ultimele initiative il arata cat de cat dezmeticit din pumni. Asa ca o eventuala amanare a alegerilor ofera cele mai bune perspective PNL-ului dintre toate celelalte partide - cu conditia ca Tariceanu sa reuseasca sa continue schimbarea de imagine pe care a inceput-o si ca partidul sa demonstreze lumii ca si PD-ul se afla la guvernare de doi ani de zile nu numai ei, asa ca injuraturile adresate guvernului ar trebui sa pice si pe un cap si pe altul.

PD-ul poate sa castige sau sa piarda electorat pana in toamna dar nu prea tine de el ci de Basescu. Pentru ca in continuare nu avem partide care se bazeaza pe ideologii ci pe imaginea liderilor - iar Basescu e identifcat cu PD-ul.

O miscare care ar cam putea da peste cap multe calcule - si care mai mult ca sigur va fi facuta - este desfacerea Aliantei si refacerea ei intre PD si PLD cu aproape acelasi nume. Multi analisti spun ca ar fi un adevart KO pentru PNL, pentru ca acesta s-ar vedea lipsit de electoratul care va vota in continuare cu Alianta - poate ca asta ar fi adevarat acum dar ma gandesc ca daca PNL-ul are pana in toamna o strategie care sa-i creasca imaginea proprie si sa identifice clar pe cea a noii Aliante cu PD-ul - practic acesta fiind si adevarul - lucrurile nu ar sta chiar asa in negru pentru liberali.

Haioasa este pozitia PC (Antena 1) - in speranta complet nebuneasca de a-si creste electoratul ataca la baioneta presedintele - numai ca aceasta tactica nu face decat sa dea un ajutor nesperat PNL-ului.

Asa ca eu consider pozitia PNL-ului de amanare a alegerilor europarlamentare ca fiind cea mai logica, daca tot pot sa o faca si daca au o strategie clara de lupta pentru urmatoarea jumatate de an. PSD-ul si PRM-ul, daca nu schimba masiv, vor continua sa piarda pana in toamna, asa ca in mai ar fi castigat mai mult la vot. PNG-ul va creste cu cat bataia politica se va intetii. PD-ul depinde de direct de Basescu - acum fiind castigator dar poate si la toamna.

Niciun comentariu: