luni, 12 octombrie 2009

Situatiunea - Caragiale

A fost o zi îngrozitor de fierbinte. Tocmai pe la unu după miezul nopţii, parcă s-a mai potolit puţin cuptorul, parcă începe să mai poată respira omul… Să respirăm. Stau în faţa unui local de noapte, o mică berărie, şi fiindcă am poftă de vorbă, aştept, nu cumva o pica vreun alt bucureştean iubitor ca mine de aer curat, să respirăm împreună : daca o durere împărtăşită e pe jumătate uşurată, desigur o bucurie în doi e îndoită. Aşteptînd, miros cum din apropiere adie dulce un zefir, pe cînd un municipal îşi face cu măturoiul lui enorm datoria, stricînd odihna prafului şi făcînd să se-mbrobodească în ceaţă din ce în ce mai deasă luminile felinarelor. Prin ceaţa aceea, mi se arată legănîndu-se o umbră… se apropie… Să fie un amic ?… Da, e un amic ; n-am aşteptat degeaba — e amicul meu Nae ; şi lui i pare bine că m-a-ntîlnit.
— Teribilă căldură a fost astăzi ! zice Nae, ştergîndu-se de sudoare.
— Teribilă ! răspunz eu.
— Dar acuma tot poţi pentru ca să zici că respiri.
— Se-nţelege… De unde vii ?
— Am fost pe la berării cu nişte prietini.
— Ce mai nou ?
— Prost, monşer… Este o criză, mă-nţelegi, care poţi pentru ca să zici că nu se poate mai oribilă… S-a isprăvit… E ceva care poţi pentru ca…
— Lasă, Nae, că se mai şi exagerează…
— Ce se exagerează, nene ? Este o criză, care, ascultă-mă pe mine, că dv. nu ştiţi, care, mă-nţelegi, statul cum a devenit acuma, eu după cum văz ce se petrece, că nu sunt prost, înţeleg şi eu atîta lucru, fiindcă nu mai merge cu sistema asta, care, cînd te gîndeşti, te-apucă groaza, monşer, groaza !…
Nae, foarte afectat, bea paharul lui de bere pînă-n fund, apoi, după ce oftează adînc :
— Eu pot pentru că să-ţi spui pe parola mea de onoare că-mi pare foarte rău ! dar ştii ?… foarte rău !! foarte rău !!! pentru ca să ajungem să vedem ţara mea, care era peste putinţă ca să prevază cineva o situaţiune foarte tristă, fiindcă le-am spus şi dumnealor…
— Cari dumnealor ?
— Dumnealor cu cari am fost ; zic : pot pentru ca să spui că nu se poate ceva mai trist, ca să vie un moment orişicît ai zice, cînd vezi că bate falimentul la uşe şi nu mai e nici un patriotism…
Nae face o figură foarte mîhnită ; e aşa de obidit, încît ai crede că vrea să plîngă.
— Bine, Nae — zic eu — nu trebuie să fie omul aşa de pesimist. Lucrurile or să se-ndrepte… este o recoltă admirabilă.
Nae, schimbînd figura şi zîmbind cu compătimire de ignoranţa mea :
— Ce recoltă, nene, ce recoltă ? Dumneata n-ai văzut rapiţa ?
— N-am văzut-o, că n-am fost pe-afară.
— Apoi vezi !… Rapiţa, moft !
— Ei ! moft.
— Fireşte că moft, că nu poate pentru ca să dea nici patruzeci de milioane, şi dumnealor, mă-nţelegi, lucru mare ! parc-a apucat pe Dumnezeu de-un picior cu rapiţa, care o să poată dumnealor pentru ca să ia două chile la pogon… Ai văzut acuma ? unde sunt o sută cinzeci de milioane, care se lăuda ?
— Bine, da numai rapiţa e ?… da grîul ?… da porumbul ?… da alelalte ?
Nae, iritat, maimuţindu-mi tonul :
— Da cuponul de iulie ? Da cuponul de septemvrie ? da cuponul de noiemvrie ? da alelalte ?
— O să le plătim.
Nae, încărcînd tonul :
— O să le plătiţi ! Cu ce o să le plătiţi ? Nu te mai lipeşti de Disconto…
— Ce-i aia ?
— Aia-i aia, care ştii dumneata de cîte ori am spus eu, că o să se-nfunde odată cu cheltuielile nebuneşti, care pot pentru ca să zic că nici o ţară nu s-a mai întîmplat, pentru ca să vie şi să zică la un moment : nu mai am drept ca să mă împrumut fără voia dumitale ! care atunci însemnează că nu mai eşti independentă nici la tine acasă după ce ţi-ai vărsat sîngele ca să ajungem pentru ca să aibă fortificaţii şi să poţi zice la un moment dat : pînă aci ! nu permit !
— În sfîrşit, guvernul o să…
Nae mă-ntrerupe :
— Las'că şi guvernul… Dumnezeu îl ştie şi pe el, care toate gazetele urlă în fiecare zi despre criză ministerială, pentru că nu se-mpacă, şi numa intrigi şi la conservatori şi la liberali, în loc să facă un guvern de coaliţie, cu toţi bărbaţii de stat, care să le zică regele, mă-nţelegi, serios : vă ordon pentru ca să limpeziţi situaţiunea, fincă aşa nu poate pentru ca să meargă, ca dumneata să tragi încolo şi dumnealui încoace, fiincă, niciodată nu s-a-ntîmplat în alte ţări, nici pe vremea fanarioţilor, putem pentru ca să zicem, nici înainte de independenţă, în detrimentul prestigiului, care trebuie toţi să lupte, dacă e vorba să aibă pretenţii de oameni politici… Dumneata nu vezi, cu chestia economiilor…
— Ba văz !
— Apoi, dacă vezi, ce mai umbli cu mofturi ?
— Ba nu umblu de loc cu mofturi ; e o chestie destul de grea.
— Economii ? Hm ! Zice că face economii… mofturi ! şi cu bugetul încărcat cu treizeci şi şase de milioane, care mă prinz cu dumneata pe ce pofteşti că nu poate pentru ca să fie o realitate…
— Daca e vorba de economii — zic eu — pentru ce nu desfiinţăm armata, care ?…
— Ce vorbeşti, domnule ? se poate să spui astfel de absurdităţi ?… tocmai acum să desfiinţăm armata ?
— De ce nu ?
— Dumneata nu vezi cum se încurcă lucrurile în politică, care nu poţi pentru ca să ştii de azi pe mîine cum poate pentru ca să devie o complicaţiune… Dumneata nu vezi ce se petrece în China cu boxerii, şi toată Europa nu poate pentru ca să se-nţeleagă ; asta e o chestie mare, nu vorbi aşa, îmi pare rău !
S-a răcorit binişor… Ceaţa s-a lăsat încet-încet peste capetele noastre, aşezîndu-se iar la pămînt. E tîrziu… Fanaragiul companiei de gaz a început să închidă becurile. Se face ziuă. Plătim şi ne sculăm.
— Unde mergem ? întreabă Nae.
— Eu — zic — mă duc spre casă.
— Ai la o simigerie, trebuie să scoaţă covrigi calzi.
— E tîrziu, Nae…
— Eu nu mă duc d-acu acasă, zice Nae… Mai umblu prin oraş… pîn-o face.
— Cine să facă ?
— Nevastă-mea.
— Ce ?
— O apucase aseară durerile.
— !…
— Nu pot, monşer, pentru ca să stau cînd face… Mă plimb aşa de colo pînă colo ; mai beau o bere, un macmahon, un şvarţ, mai vorbesc cu un prietin, trece vremea ; şi cînd mă-ntorc… gata.
— Face greu ?
— Ştii, nici prea-prea, nici foarte-foarte.Ăl din urmă, Costică, a fost mai greu : i l-a scos cu fiarele
— !!…
— Acu a venit doctorul, da a zis că poate pentru ca să n-aibă trebuinţă de cleşte…
— !!…
În momentul cînd deschiz ochii cît pot mai mari, trece o birjă cu o damă. La lumina zorilor, Nae recunoaşte desigur pe acea damă, pentru că începe să strige, luîndu-se după trăsură :
— Madam Ionescu !…Coană moaşă ! Madam Ionescu !
Dama întoarce capul, recunoaşte şi ea pe Nae şi opreşte trăsura.
— A făcut ? întreabă Nae.
— Da, răspunde moaşa.e
— Uşor ? întreb eu.
— Foarte uşor.
— Uf ! adaog. Ce ?
— Băiat.
Şi trăsura moaşei porneşte.
— Bravo, Nae ! să-ţi trăiască !
— Mersi, asemenea… Ei, acu, nu mai am grijă… Ai la simigerie…
Şi mă ia la braţ.
— Ştii ce-ar trebui la noi ? zice Nae.
— Ce ?
— O tiranie ca în Rusia… Nu mai merge, mă-nţelegi, constituţia, care aceea ce vezi că se petrece, nu poţi pentru ca…
Zic :
— Nae ! scuză-mă : e aşa de tîrziu, care nu pot pentru ca să mai merg…
— Îmi pare rău…
— Mi-e aşa de somn, care trebuie negreşit pentru ca să mă culc. La revedere.
Adnotari si semne de carte
M-am suit într-o birjă şi l-am lăsat pe fericitul tată pentru ca să meargă singur la simigerie.
Universul, 1900, 28 iunie

2 comentarii:

Unknown spunea...

Căutați un creditor de împrumut autentic? sunteți la locul potrivit pentru soluțiile dvs. de împrumut chiar aici! un creditor privat de împrumut care oferă împrumuturi oportunitate de viață timp. Ai nevoie de un împrumut de consolidare sau ipotecar? în căutarea nu mai mult, deoarece noi suntem aici pentru a face toate problemele tale financiare, un lucru din trecut. creditare noastră persoanelor care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau au nevoie de bani pentru a plăti facturile, pentru a investi în afaceri, la o rată de 2%. Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că oferim asistență fiabilă și beneficiar și va fi dispus să ofere împrumuturi. Deci, contactați-ne astăzi prin e-mail la adresa:
vă rugăm să ne contactați prin e-mail prin intermediul patriciajames205@gmail.com. Deci, dacă doriți să obțineți un împrumut de la firma mea ne puteți contacta astăzi.
Mulțumesc

Doamna Patricia James

Anonim spunea...

Voi recomanda oricui caută împrumut de afaceri către Le_Meridian, m-au ajutat cu un împrumut de patru milioane USD pentru a-mi începe afacerea de quilting și a fost rapid Când am obținut un împrumut de la ei, a fost surprinzător de ușor de lucrat cu ei. Ele pot finanța până la suma de 500,000,000.00 de dolari (cinci sute de milioane de dolari) în orice regiune a lumii, atâta timp cât există 1,9% ROI pot fi garantate pentru proiecte. Procesul a fost rapid și sigur. A fost cu siguranță o experiență pozitivă. Evitați escrocii de aici și contactați serviciul de finanțare Le_Meridian activat. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. dacă sunteți în căutarea unui împrumut de afaceri.