luni, 26 februarie 2007

Voronin inventeaza o "minoritatea moldoveneasca" in Romania

Dupa cum remarcam si intr-un post anterior, clasa politica de la conducerea Republicii Moldova nu stie ce sa mai faca pentru a irita Romania. Doar, doar o iesi un scandal ceva - presupun ca se apropie ceva alegeri sau au probleme mari in alte domenii si abia asteapta o divagatie de la ele.

Ultima smecherie incercata, cea cu sustinerea ca exista o "minoritate moldoveneasca" in Romania, care in plus are si nevoie si de protectia lui Voronin, ce sa zic, e asa stupida incat nu poate starni decat rasete. Mergand pe aceasta logica as putea foarte bine crea o republica a cartierului Drumului Taberei sau daca nu imi reuseste dau lovitura de stat in bloc si bag monarhie absolutista pe scara :)

Important este a se evita cacpana intrarii intr-un clinci fara rost cu "oficialii" de la Chisinau. Trebuie sa ne pastram calmul si sa avem cu adevarat o strategie cu privire la problema R. Moldova. Aceasta ar trebui sa aiba cateva coordonate clare:
- cresterea puternica a cooperarii economice si culturale cu celalt mal al Prutului. Includ aici bineinteles si invatamantul;
- evitarea unor situatii care ar putea sa ne puna in lumina proasta in fata cetatenilor moldoveni, precum cea cu inghesuiala la vize;
- popularizarea cat mai mult cu putinta prin presa a sprijinului dat de Romania si a apropierii dintre cele doua maluri + contracararea campaniilor de denigrare - si subliniez importanta acestui punct pentru ca traim intr-o lume in care mass-media dicteaza opiniei publice asa ca degeaba ar putea exista actiuni senzationale daca nimeni nu aude de ele;
- folosirea noului statut pe care il avem, de tara membra a UE, pentru a atrage mai aproape de Uniune R. Moldova dar si de a directiona cat mai multe dintre raporturile ei cu Chisinaul prin intermediul Bucurestiului si astfel sa putem presa fortele trecutului in directia viitorului;
- si foarte important, exemplul personal al fiecaruia dintre noi in relatiile ocazionale sau mai de lunga durata pe care le putem avea cand intalnim pe cineva de dincolo de Prut.

vineri, 23 februarie 2007

Masurile antifumat - exagerate ?

Iar am trecut in rezumatul revistei presei in prim plan diverse masuri anti-fumat. Fac acest lucru pentru ca mi se pare un capitol foarte interesant si pe cxale de a deveni si foarte controversat.

Eu sunt o persoana care uraste sa mi se impuna ceva, de aceea in principiu ar trebui sa fiu contra la diversele "do not" cu privire la fumat. Insa mi se pare ca aici este vorba de altceva - daca de exemplu ai chef sa bei fara limita sau ti-a venit pe chelie sa inghiti cuie, nimeni nu este influientat de aceste fapte, tu o sa tragi de pe urma lor, asa ca treaba ta. Insa, daca fumezi, expui pe cei de langa la fumatul pasiv fara voia lor. Si din cate am inteles efectele acestuia sunt chiar mai grave (a se vedea si articolul "Fumatul pasiv chiar ucide"). Asa ca nu este corect pentru placerea ta sa ii afectezi negativ pe cei din jur.

miercuri, 21 februarie 2007

Marea Britanie o tireaza din Irak ! Noi ?

Blair se pare ca aluat hotararea de a-si retrage in sfarsit trupele din irak. Treptat dar sigur. Ok, si noi ce facem ? Ne ascundem iar dupa false scuze cu privire la "aliati" sau luam taurul de coarne ?

Ce ma supara extrem la problema cu Romania in Irak este ca practic nu prea stim de ce suntem acolo si ce castigam. Pentru ca o politica externa coerenta ar trebui sa fie orientata spre castigul Romaniei - orice ar insemna acesta. Iar noi zero. Un singur-mare exemplu in acest sens fiind cazul Teo Peter cand "marele nostru aliat" SUA si-a batut joc de noi prin modul in care a procedat cu soldatul ucigas - apropo stiti ca a fost achitat pentru ca acuzarea americana "nu a depus la timp probe ca Teo Peter se afla in taxiu in momentul mortii" :))) ASTIA SUNT ALIATI ???

Iar pentru cei care vor sa impuna o comparatie a situatiei de acum cu americanii din Irak si 23 augustul cu nemtii va pot spune ca nici pe departe nu poate fi vorba de asa ceva. Sa se spuna ca suntem intr-un razboi cu Irakul aliati cu SUA si atunci poate s-ar asemana dar altfel nu.

luni, 19 februarie 2007

sâmbătă, 17 februarie 2007

De ce este Republica Moldova cea mai saraca tara din Europa ?

Ascultam acum cateva zile un reportaj pe BBC despre supravietuitorii asiatici ai tsunamiului si cum multi dintre ei isi vand organele pentru a putea face rost de banii necesari supravietuirii. Nu ma asteptam ca acelasi subiect ingrozitor sa il vad tratat cu privire la Republica Moldova, dar iata ca articolele de astazi citand o agentie germana de presa spun ca sate intregi din sudul Republicii au trebuit sa apeleze la aceasta ultima solutie.

Eram tot acu ceva timp la o vinoasa cu un prieten. Desfacusem din colectia mea de vinuri una dintre bijuteriile produse peste Prut - admirand extraordinara licoare discutia a alunecat incet incet spre R. Moldova. Apreciam formatiile de muzica venite de acolo, cele de umor, vinul etc si dintr-o data ma intreaba "Dar cum se face ca Moldova este atat de saraca ?". O intrebare rezonabila care mi-a revenit acum in minte citind articolele cu donarea de organe.

A trecut peste un deceniu si jumatate de la caderea URSS. Potentialul uman si economic al Republicii este imens. De ce ? De ce este cea mai saraca ? UN DECENIU SI JUMATATE TOTUSI !

PS - apropo de potentialul imens si de umor - stiati filmuletul acesta ? - e bestial

http://www.youtube.com/v/SQ7Sb1oimmM

nu va speriati la primul minut ca nu e videoclip - e film - uitati-va

joi, 15 februarie 2007

Votul uninominal

Ce parere aveti de problema cu votul uninominal.

Mie mi s-ar parea corect ca acesta sa fie folosit de exemplu pentru senat iar pentru camera deputatilor sa se patreze listele si cu aceasta ocazie sa se faca o diferentiere mult mai mare intre cele doua camere. Pentru ca pe moment sistemul este o aiureala, fioecare din cele doua avand cam aceleasi atributii.

Oricum, "haios" este ca aproape toate partidele si-au declarat sprijinul pentru acest sistem da cand a fost vorba sa-l si puna in practica printr-o lege au dat niznai din coada. A se vedea in acest sens si legea recenta a euroalegerilor.

marți, 13 februarie 2007

Motiunea anti Macovei

A fost votata motiunea impotriva ministrului justitiei Monica Macovei - din totalul de 127 de voturi exprimate 81 de senatori au votat pentru moţiunea anti-Macovei, 46 de voturi impotriva.

Ok – va intereseaza subiectul ? Ca daca ar fi sa ne luam dupa dezbaterea politica de pe tv si din presa este de prim interes. Sunt curios pentru ca dupa cate vad de multe ori politicul se vede pe el insusi si furtuni in pahar de apa ajung adevarate uragane in mass-media.

Vad ca deja unii plang pe la tv - altii acuza de tradare pe aliati.

Reprezinta aceasta un prim pas catre suspendarea presedintelui ? Are vreun efect practic aceasta motiune ?

vineri, 9 februarie 2007

Mama cata ura !

Eram ieri in troleu si iar - pentru a cata oara - s-au luat la paruiala coplimbatorii mei. Bineinteles in principal cateva femei mai in varsta - ce elegant ma exprim :) - si un mos. Cearta pe locuri, pe faptul ca s-au atins in inghesuiala etc - tot felul de prostii. Totul foarte haios daca nu ar fi atata ura - dar ce ura - mai sa se ia la bataie.

La birou stau de trei ani de unul singur - rar mai vine cineva - asa ca va dati seama ca nu am cum sa fac cine stie ce galagie. De bairam ceva sa dau niciodata. Numai ca vecina de jos - o pensionara - mi-a tot atras atentia - inclusiv ca atunci cand merg calc prea pe calcai si ar trebui sa calc numai pe varful piciorului :) Concluzia de anu asta ca nu mai imi raspunde nici la salut :)) Ma priveste cu ura cand ma vede pe strada etc

Discutii cu prietenii. Unii dintre ei foarte viforosi zic "Ce i-as impusca pe x" - grav ca vorbeste foarte serios.

Mergi cu masina, ambuteiaje, toata lume in acelasi loc dar infigeri in claxoane care suna ca niste injuraturi strigate cu sete. Se trece apoi la faza a doua - datul jos din masina si bataia - ba vad ca in unele cazuri s-a recurs si la arme. Cu ura, fara mila.

La televizor dezbateri politice, economice etc etc etc nu contraziceri ci ura de-a dreptul - si-ar sari la beregata unul la altul.

Ura sa transformat in placere - in mod de viata - in scop.

De ce atata ura ? Unde o sa ajungem ? Pentru ca frustrarile de orice natura vor continua.

miercuri, 7 februarie 2007

Incordare de muschi, facere de bacanie

Nu stiu daca ati urmarit articolele cu scandalul provocat de scrisoarea celor 6 ambasadori catre "poporul italian" prin care se cerea ramanerea Italiei in Afganistan. Este un demers care incalca regulile diplomatice si care aduce bine de tot cu o imixtiune in treburile interne ale unui stat suveran.

Guvernantii romani fiind aceia care pupincureaza la americani, cel putin din ce se vede din afara, nu puteau rata ocazia de a se face de bacanie si au participat la aceasta initiativa.

Ok, gafa, greseala - prezentare de scuze din partea lui Tariceanu fata de Prodi - toate acesteau au fost urmarile si caracterizarile. Numai ca ceea ce m-a facut sa scriu despre acest scandal pe blog este gustul amar pe care inca il mai simt dupa un deceniu si jumatate de imixtiuni ale altor ambasadori straini in politica interna romana si nu numai. Nu se poate sa nu tineti minte "sfaturile pretioase" cu care eram bombardati in orice ocazie de ambasadorul SUA - oricare a fost acela - de parca noi eram doar colonia lor. Pai bine oameni politici buni care acum infierati gestul ambasadorului roman, de ce nu i-ati infierat si pe ambasadorii american sau cel englez cand se arunca cu sfaturi inclusiv in chestiuni de justitie sau lupta politica interna ? Nu era atitudinea lor atunci la fel de nediplomatica ?

Asa ca sper ca din aceasta umflare de muschi ce ne-a dus sa ne facem de bacanie sa invatam un lucru bun - fiecare stat are dreptul la suveranitate nationala iar aceasta nu inseamna o mandrie exagerata ci un motiv ca toate celelalte state sa il trateze cu demnitate si astfel cum ar dori si ele sa fie tratate. Iar daca ne vom lovi din nou de "indicatii pretioase" diplomatice care nu isi au locul sa stim si noi sa le dam peste nas.

marți, 6 februarie 2007

Priviri spre inapoi

Cand mergi privind spre inapoi risti sa-ti rupi gatul sau sa pici cu nasul intr-o groapa.

Propozitia de sus se potriveste la doua dintre stirile care mi-au atras atentia astazi.

Prima - Republica Moldova cere ajutorul Bulgariei si nu Romaniei pentru relatia cu UE :) - la prima privire m-am cam enervat si am avut un sentiment de frustrare - dupa aia am zambit ba chiar am ras - e haios cum tot incearca autoritatile de la Chisinau sa enerveze Romania si astfel sa puna bete in roate unui destin care oricum se va implini mai devreme sau mai tarziu. Nu are rost sa te enervezi pe astfel de oameni care privesc numai spre inapoi si cred ca vor avea viitor. Trebuie sa ramanem calmi si sa dam exemplu prin ceea ce facem ca ce se intampla in dtanga Prutului nu ne este indiferent. Oricum pe dragul partid comunist de dincolo il asteapta gropa istoriei.

Iar tot din acea groapa - asta a doua stire - se aude PNTCD-ul strigand ca vor 5% la parlamentarele europene. Veselitiva oameni buni ca eu chiar am ras :)) Sunt incorigibili baieti. Si tare ca acum dupa doi ani de Alianta la putere care repeta greselile cu certurile non-stop as avea motive sa privesc catre taranisti cu mai multa indulgenta insa sincer nu pot face acest lucru. Atunci au fost mult mai penibili + au dat cu pamant cu sperantele romanilor care chiar credeau in revolutia lui `96 si asta e foarte foarte grav. In 2004 in nici un caz nu mai ne-am pus aceleasi sperante ca in 96. Iar despre discursul politic al lui Milut, noul lider, nu pot spune decat ca e vai de ei. Auziti 5% !! :))

luni, 5 februarie 2007

Ok, am revenit

Ura - am revenit cu updateuri - nu mai insist cu motivele care au dus la stoparea lor saptamana trecuta ca am discutat deja asta in postul anterior - oricum pacat ca se intampla dar nu am cum altfel sa traiesc in situatia actuala

Tare ca nu numai ca nu mai am putut lucra la site ci pur si simplu m-am cam rupt cel putin pana sambata seara de orice stiri. Asa ca a fost haios cand am dat din nou de tambalaul de peste tot :) Nu se poate spune ca nu avem circ :) Cu painea e responsabilitatea noastra :)

Doua subiecte mi-au atras atentia - prima - demisia lui Ungureanu - care, sincer, cred ca era logic sa si-o dea dupa sedinta CSAT cand a votat impotriva retragerii din Irak - pentru ca in momentul respectiv se afla in dezacord atat cu primul ministru cat si cu partidul din care facea parte ori fiind numit in postul respectiv pe criteriu politic e normal sa si-l piarda pe acelasi criteriu - asta imi aminteste de pozitiile sugubete ale lui Flutur si altii asemenea care se vedeau ministrii sau secretari de stat de la mama natura :))

A doua - problemele cu suporterii in Italia - din pacate asta e mult mai grav + ca si la noi s-a cam luat razna. Este cam aiurea ca trebuie cand ma duc la meci sa-mi ascund fularul cu Rapiduletu` pana cand ajung langa stadion pentru a intra in nu stiu ce belele cu fanii stelisti de prin Drumul Taberei. Eu inteleg si vad ca intreaga societate e din ce in ce mai tensionata, mai plina de ura - plimbati-va cu troleibuzul si veti observa cum se ajunge imediat dintr-o prostie sa se ajunga la dat in cap - dar trebuie gasit o solutie astfel incat sa nu te duci la stadion cu vesta antiglont. Si parerea mea ca nu este chiar asa greu de gasit - pentru ca in mod doar o mica parte din suporteri sunt cei de la care pornesc problemele iar acestia pot fi identificati usor, amendati sau condamnati la alte sanctiuni mai grave + interzicerea accesului pe stadion. A, nu sunt de acord cu solutii gen intra jandarmeria si bate tot. In nici un caz. Asta nu duce decat la escaladarea spiralei. Si nici nu sunt de acord sa facem din stadion sala de balet in care sa nu poti sa strigi - dar fara sa se depaseasca masura. Solutia e la mijloc - mama ce filosof sunt :))