joi, 28 decembrie 2006

Este cineva vinovat ?

Ma uitam la revista presei de astazi. In sfarsit presa se ocupa cat de cat de impactul aderarii - tendinta din ultimele saptamani cel mult - puteti verifica la:

http://www.europeana.ro/stiri/revista%20presei%20romane%20arhiva.htm

Cam tarliu cred eu. Si sincer dupa mailurile pe care le primesc de la dumneavoastra cred ca imi dati dreptate. Nimeni nu prea are habar de nimic ce ne asteapta de saptamana viitoare. Mass media si politicienii nostri sau ocupat pana acum de intrebarea daca ne integram sau nu - ce urmeaza Dumnezeu cu mila !

Bine, de la MIE sau guvern nu ai ce te astepta, dar cei care acum se mira de conditiile pe care va trebui sa le indeplinim nu stiau ca ele au fost negociate deja de acum cativa ani ? Nu era mai bine ca inca de pe atunci sa le fi prezentat si sa nu fi preferat sa tot citeze pe nu stiu ce neica nimeni din Parlamentul European care nu stiu ce zicea despre noi ?

Ce credeti, cine este vinovat pentru lipsa de cunoastere a impactului aderarii ?

miercuri, 27 decembrie 2006

"Ce-are" SUA cu integrarea noastra ?

Cica masa de Craciun, familia etc. La un moment dat intram in dezbateri politice - se putea altfel :) - eu, tata si nasu, de am facut-o pe bunica-mea sa-ncepe sa ne roage sa nu mai tipam asa iar pe sora-mea sa declare ca abia asteapta sa aiba o casa a ei sa nu aiba astfel de discutii insipide :)
OK, la un moment dat am surpriza sa aud aceasta opinie: "Uite ca politica lu Basescu de apropiere de SUA ne-a adus in UE, abia acum ne ia in serios europenii". Pe mine m-a cam lasat cu gura cascata, pentru ca pe de o parte consider ca politica noastra cu SUA se aseamana cu aceea unui baietas care povesteste la toti ca e prieten la toarta cu caftangiu cartierului da de fapt ala habar n-are, iar pe de alta parte nu prea vad legatura cu integrarea in UE, dat fiind ca sacii in caruta ni i-am cam vazut de la Summit-ul din decembrie 2004 iar Tratatul de Aderare l-am semnat in februarie 2005. Sa ma insel eu ?

sâmbătă, 23 decembrie 2006

UN CRACIUN FERICIT !


Un Craciun Fericit alaturi de cei dragi + multe multe cadouri :) !

miercuri, 20 decembrie 2006

Din "poeziile" mele

Intalnire

Valul de tarm se agata sfios,
Uimit de unirea ciudat petrecuta
Intre nisipul ce sus si marea ce jos
Isi cauta drumul spre clipa dorita.

Ravasita de tremur, apa-si desface
Firele prinse in neantul sarat,
Surprinsa ea insasi in noaptea ce tace
De ce se petrece sub ceru-nstelat.

Nisipul se-mbata simtind-o aproape,
Scrasneste in geamat ce fuge-nspre zari
Dorinta din el incepand sa se-adape
Din atingerea uda a dulcii lui mari.

Moment smuls din timp, pe-un mal anonim...

2006

Fraier

Furie, furtuna, furie, furtuna,
Un vant rupt din ceruri
Trompeti fara numar ce-mi suna
Caderea avuta la mijloc de drumuri.

Cavaler cu armura zdrentuita,
In lupta plecat fara sansa, noroc,
Cu ochii in flacari, privire dementa
Incearca sa fuga de propriul soroc.

Cu pieptul zdrobit in lovirea cu zidul
Isi striga mania, pe zei blestemand...

1999


Prostii, prostii !

Cuvinte trase pe roata
Torturate...
Smaltul lor
Cu gustul amar...

O luna ce-si cauta sotul
Plecat in vechime,
Intors niciodata...

Nonsensuri in alb si albastru
Din nimic...

1999

Tristete

Cantul e frant
Nimic nu mai misca.

1996

Povesti

Palatul incorsetat in dale de piatra
Ce stele aprinse reflecta in noapte
Ros incalzite de rosul din vatra
Isi toarce povestea din mugur de soapte...

Cohorte de sunet, legiuni de culori
Ce clipa a stins in negura dulce,
Azi ingropate in chip de comori...
Palatul din piatra povestea si-o duce...

Doar Menestrel pe-un inorog de lumina
Rupe parsiv din taina de soapte
Pe cand lauta mieros isi alina
Palatul de piatra ce doarme in noapte.

2000

Joc

Bau, bau, yublinin yidia
Hrr, prr, yavin vuvum...
Va asteptati cumva la altceva ?
Radeti zicand "E nustiucum" ?

Crr, caci prr fuse si se duse
La versul trei din incercare sus,
Si bag aici si-un fel de tuse
Caci junghiu-n cot falnic s-a dus...

Nonsens, ai ? Si ce daca !
In jocul asta, muster-eu !

2001

luni, 18 decembrie 2006

Huiduim-as si n-am cui

Sincer nu am dat mare atentie "Raportului Tismaneanu" - bine, facand revista presei am observat de cateva zile cum presa vuia de opinii pro sau contra. Eu sincer cred ca este inca una din actiunile politice fara nici o legatura cu populatia si fara nici o finalitate practica. Sincer, credeti ca marea masa a populatiei a fost interesata sau macar a stiut de acest "Raport" ? Eeee, ce e clar ca acum, dupa circusul din Parlament, a revenit pe agenda populatiei. Se va vorbi maine la serviciu de catre toti, "Ai vazut ce idioti aia ?" etc. De fapt ce tot zic eu, daca nu vedeam circusul nu puneam nici eu nici o opinie pe blog :)))
Curios, dar cred ca ca principalul rezultat va fi inca o condamnare a democratiei, respectiv a forumului reprezentativ al ei, Parlamentul.

vineri, 15 decembrie 2006

Proiectul europeana.ro implineste 5 ani

www.europeana.ro a implinit astazi 5 ani ! Chiar sunt socat ca am reusit sa-l duc pana acum.

Sunt mandru pentru ca totusi chiar am realizat o chestie. Facand acum un calcul rapid mi-a dat peste 1 milion de vizitatori in acesti 5 ani. Iar conditiile in care am lucrat probabil ca majoritatea le stiti - fara aproape nici un sprijin ba si cu priviri de la urat la foarte urat din partea celor care poate ar fi trebuit sa ajute - gen MIE, Guvern sau Delegatia Comisiei etc. Bine, normal ca m-au privit si ma privesc chioras, cum de mi-am permis sa fac informare europeana gratis cand ei papa bani pentru asa ceva si o mai fac si prost.

Imi permit, cred eu, sa zic ca sunt de rasul curcilor. Pana acum ceva timp, in timp ce eu zilnic lucram cel putin 4 5 ore facand informare, singurele lor actiuni erau colocviile si seminariile in care se umflau in pene "mama ce informare o sa facem noi, mama ce o sa dregem, mama ce tari o sa fim" etc. Acum, ca de, integrarea e chiar maine poimaine, sau apucat si ei in sfarsit de informare - a se vedea in acest sens campania geniala de la TV cu "informeaza-te" sau cea cu panourile - http://www.publicinfo.ro/pagini/integrare-europeana.php Toate realizate pe principiul nu conteaza efectul, nu conteaza scopul, conteaza sa cheltuim banu`. RUSINE RUSINE RUSINE.

Ce doare insa mai mult decat lipsa sprijinului material este lipsa recunoasterii la nivel oficial a muncii depuse. Haios ca cei de la care ma asteptam la un cat de cat oficial "Bravo Dane" sunt abonatii mei, citesc in fiecare zi europeana.ro ba cateodata mai trimit si felicitari in particular dar la oficial tacere absoluta.

5 ani - cum trece timpul

miercuri, 13 decembrie 2006

Respect european pentru Romania

12 decembrie 2016 - Reuters - Astazi se implinesc zece ani de la un moment care a marcat profund viata si evolutia Europei. Pe 12 decembrie 2006, in cadrul Parlamentului European, reprezentantul Romaniei a primit girul eurodeputatilor pentru preluarea postului de comisar pentru multilingvism. Putini banuiau atunci importanta celor ce se petreceau, chiar si reactia in micul stat estic fiind mai degraba sceptica fata de functia primita de roman in Comisia Europeana. Evenimentele care au urmat au aratat insa tuturor acestora ca s-au inselat.
Primul pas facut de comisarul european roman in indeplinirea functiei sale a avult loc chiar de a doua zi - ramasa in memorie ca Miercurea Limbilor - cand, la intrarea in cladirea Berlaymont, domnul Leonard Orban a intrat in vorba cu paznicul. Acesta din urma, emotionat de cuvintele adresate lui de un atat de inalt oficial european, a izbucnit in lacrimi. Domnul Orban, emotionat la randul sau de primirea facuta si de misiunea ce ii statea in fata, a izbucnit si el in lacrimi. Fratia emotiei dintre cei doi a functionat ca o legatura ce transcede diferentele de cultura si limbaj. Ochii belgianului priveau cu intensitate in cei ai romanului, cei ai romanului in cei ai belgianului, intr-o imbratisare muta dar atat de elocventa. Momentul era unic. Clipele se inghesuiau intr-o falie atemporala unde deveneau mute dar elocvente. Si atunci a avut loc implozia, falia cazand in sine insusi si emitand intre cei doi multilingvism pur. A fost inaltator ! Multilingvism in stare pura !
Cyrtes Crones, barbat/femeie de serviciu in 2006 in cladirea Berlaymont, a acceptat sa prezinte acum ceea ce a vazut in Miercurea Limbilor: "Ma aflam pe hol cand domnul comisar a intrat si a avut discutia cu paznicul. Din locul in care eram puteam sa vad tot. Astfel ca am fost martor la cele intamplate. Uimirea celor doi se citea pe chipurile lor, ceea ce era extrem de ciudat dat fiind ca eu eram complet analfabet. Va dati seama, pentru prima oara citeam ! Atunci nu stiam ca multilingvismul este cel care prin samanta de miracol infaptuita isi pusese amprenta pe cei prezenti, deci inclusiv eu. Acest lucru l-am aflat mult mai tarziu. Atunci doar priveam, scuzati, ca prostu`, si inregistram ca prin vis mersul domnului Orban spre interiorul cladirii. In jurul lui oamenii plangeau, era o reactie in lant, plangeau si vorbeau in diferite limbe si dialecte".
Daca munca domnului Orban a inceput la usa ea a continuat in ritm alert pe culoare, in camere, in lifturi, in scurt timp functionarii europeni aflati in acea zi la munca devenind cunoscatori ai celor 20 de limbi oficiale de la acel moment dar si a celor 3 ce urmau sa capete acest statut din 2007. Vestea a inceput sa se raspandeasca, bucurand mai ales pe maltezi, care dintr-un foc si-au marit numarul vorbitorilor de malteza inca o data pe cat erau.
Cel care a fost primul ce a prevazut importanta portofoliului multilingvismului, presedintele de atunci al Comisiei Europene, domnul Barroso, a organizat la scurt timp o conferinta de presa unde a laudat progresele facute de comisarul roman si a anuntat ca il va dota cu un toiag si o toga si ii va fixa un traseu de urmat pe drumurile europene pentru a aduce la un numitor comun pe toti locuitorii Uniunii.
Ceea ce a urmat a ramas in manualele de istorie europene numit ca "Drumul multiluminat". In intervalul care mai ramasese pana la sfarsitul anului, Belgia devenind prima tara europeana complet multilingua. A fost urmata in ianuarie de Olanda si apoi pe parcursul lui 2007 si 2008 de restul de state membre ale UE, totul incununandu-se in Marea Britanie unde locuitorii, cu fetele radiind de bucurie si cu inimile deschise au devenit multilingvisti.
Domnul Orban s-a retras din executivul european la incheierea misiunii sale, fiind de atunci unul dintre punctele de reper din constructia europeana.
Romania a continuat pe calea deschisa de multilingvism, odata cu noua Comisie Europeana insistand sa fie tara care nu va avea reprezentant in aceasta, conform Tratatului de la Nisa, dand astfel un nou exemplu de altruism european. Dupa cum probabil cunoasteti, in prezent Bucurestiul are ca portofoliu protejarea speciilor de fluturi europeni, unul din portofoliile de prima marime ale Bruxellesului.

duminică, 10 decembrie 2006

Bye Bye PSD

Bravul popor PSD si-a reales la congres Mircea Geoana-l in functia de sefulet. Parerea mea ca si-au cam semnat despartirea de guvernare pentru un timp indelungat. De ce ? Pai cred ca e evident: la noi populatia inca voteaza imaginea liderului si nu partidul iar ca imagine Geoana este zero - nu tu carisma nu tu idee pe ce lume traieste etc.
Cred ca oricat ar dori sa se arate leu paraleu Geoana nu va reusi decat sa ramana o marioneta in mainile celor care l-au propulsat la sefia PSD. Astfel ca acestia vor putea fi linistiti, chiar daca partidul se va duce din ce in ce mai in jos ei vor ramane acolo sus.
Nu-i plang pe psdisti pentru ca nu prea merita, insa sincer ma mir cum de lucruri atat de evidente din afara sunt asa de greu de vazut din interior.
Nu credeti aceasta ?

vineri, 8 decembrie 2006

Ce s-a intamplat cu revista presei din ultimele zile ?

Din pacate raspunsul e simplu: nu a aparut deoarece duminica seara am cazut efectiv la pat si, desi "biroul" e in blocul de langa, nu am mai putut sa ajung la el pana ieri.

Imi cer scuze. Trebuie sa luati in considerare ca, practic, ma ocup de unul singur de site. Ori este o munca destul de mare iar cu remuneratia dupa buget mica :) Serios acu daca inteleg cum de nu reusesc, in 5 ani de zile in care wwweuropeana.ro s-a impus ca principala sursa de informatie privind UE, sa fac rost de publicitate. Ca de ajutor de la nivel guvernamental nici nu mai imi sta capul dupa modul absolut urat in care m-au tratat de cate ori am intrat in contact cu dansii - de poate nu le prea convine o sursa independenta si obiectiva + ca nu am absolut nici o pila - asta din urma mai ales e greseala grava :))

Exemplu la ce am zis mai sus: cei de la MIE se hotarasc sa faca pe internet campanie la site-ul lor, bun - logic ar fi fost sa se orienteze spre site-urile romanesti care atrag pe cei interesati de UE - printre primele fiind www.europeana.ro pentru ca la mine pe site nu intra doar cei care stiu ceva de acest subiect ci si cei care habar n-au pentru ca aici ii aduce motoarele de cautare - credeti ca mi-au dat vreun mail ca sa intrebe de o oferta ceva ? Nope
- lipsa pilem nulum nulum :)) - aaa, au ales in schimb siteul gazetei sporturilor, trafic.ro etc :))

Oricum, ca sa reiau, din pacate cat sunt inca singur, respectiv nu am venitul necesar pentru a forma o echipa, se mai intampla aceste caderi care tin aproape in mod exclusiv de starea mea fizica.

Dan

joi, 7 decembrie 2006

Salve

Ok - sar si pe blog - sper sa fie un pas bun + sa aiba accesatori si discutatori ca de` de-aia-i blog nu ? :)

De ce? Pai de multe ori aveam multe de spus, dar pe europeana.ro am vrut sa promovez numai articole vaste, cu multe surse citate cu analiza - care imi cam luau in medie 3 ore. Asa ca pe blog sper sa fie mai rapid - il vad ca o discutie cu prietenii la o bere - asta nu inseamna ca nu e serioasa :)

Aaa, plus ca pe europeana.ro puteam sa ma rezum numai la problematica UE iar aici eu zic ca o sa discutam despre mult mai mult.

Sa-i dam drumul

Dan